La ICTS SOCIB commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència 2023

El dissabte 11 de febrer es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i, com cada any, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa en les celebracions. Les investigadores i tècniques de la ICTS SOCIB han preparat diverses iniciatives per aquesta data amb l'objectiu de visibilitzar el seu treball, fomentar vocacions científiques i tecnològiques, posar en valor el paper de les dones en les ciències marines i donar a conèixer aspectes relacionats amb la seva situació en aquest àmbit.

La ICTS SOCIB conmemora el Día Internacional de las Mujeres y las Niñas en la Ciencia 2023

Integrants de l'equip de dones que treballa actualment a la ICTS SOCIB.

L'11F va ser establert el 2015 per l'ONU amb l'objectiu de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència que fomentin una participació més gran de les dones i les nenes i reconeguin les seves contribucions. En aquesta ocasió, l'11 de febrer, també destaca el paper de les dones, les nenes i la ciència en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a més de ressaltar la importància d'una ciència accessible.

Activitats 11F de la ICTS SOCIB

Connecta (en directe) amb les científiques del CSIC a les Illes Balears els dies 9 i 10 de febrer, de 12.00 a 12.45, a través del canal de YouTube de la Representació del CSIC a les Illes Balears (@csicbalears). La Representació del CSIC a les Illes Balears, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), el Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO-CSIC), la Unitat a les Balears de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC) i la ICTS SOCIB, organitzen aquestes trobades virtuals per donar a conèixer algunes científiques i tècniques rellevants del CSIC de l'àmbit balear. Lara Díaz, tècnica a la instal·lació de Plataformes Lagrangianes de la ICTS SOCIB, participarà en el directe del 10 de febrer, explicant la seva experiència com a dona estudiant i treballant en una carrera STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Coneix les oceanògrafes d'ahir i avui a partir del 9 de febrer amb la nova edició d'aquest joc en línia educatiu gratuït, en castellà, català i anglès. Aquest joc es basa en la plataforma per a l'aprenentatge mòbil Kahoot! i està destinat a l'alumnat de secundària (i al públic en general) per conèixer la importància del paper de la dona a l'oceanografia i l'estudi de l'oceà. El Kahoot! fa un repàs per la història de les dones a l'oceanografia, des de la primera i única dona que va fer la volta al món a l'època de les grans exploracions, Jeanne Baret (1740-1807), fins a les heroïnes de la conservació de l'oceà dels nostres dies, que treballen a centres com la ICTS SOCIB.

La comunitat educativa és clau per fomentar les vocacions científiques, per això, i com a part del programa conjunt amb la iniciativa ciutadana 11defebrero, les investigadores i tècniques de la ICTS SOCIB impartiran a més xerrades a centres educatius de les Illes Balears. Emma Reyes, investigadora de la instal·lació de Radars Costaners d'alta freqüència de la ICTS SOCIB, oferirà la xerrada "La tornada a la Mediterrània d'una gota d'aigua" adreçada a sis classes amb 140 estudiants de 1r ESO de l'IES sa Blanca Dona, Eivissa. Durant la xerrada, la investigadora explicarà la circulació general dels corrents superficials a la Mediterrània, les diferents formes d'observar i monitoritzar els corrents i el paper dels corrents com a principals “cintes transportadores” de nutrients, organismes, calor, però també contaminants, plàstics, etc.).

Aina García, tècnica en transferència i innovació, i Aida Pericàs, investigadora predoctoral, de la ICTS SOCIB, també visitaran l'alumnat de 2n i 6è de primària del Col·legi Aula Balear a Palma. Durant la visita, compartiran la trajectòria i el treball diari en oceanografia, a més de participar en diversos jocs a l'aula per donar a conèixer com funciona la instrumentació d'observació de la ICTS SOCIB (glider i plataformes lagrangianes). La visita a l'alumnat de 6è de primària es realitzarà de manera conjunta amb l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (IHCantàbria).

A més, des de l'ICTS SOCIB, es distribuiran recursos i materials educatius com la làmina per pintar i retallar “Quina oceanògrafa vols ser?” destinada al públic infantil, el vídeo “Ana, una oceanògrafa del segle XXI” per a tots els públics i la infografia “Oceanògrafes, les científiques que estudien l'oceà”, per animar les joves a dedicar-se a aquesta professió científica.

Totes les activitats de la ICTS SOCIB, així com les organitzades per les diferents institucions científiques de les Illes Balears, es poden consultar al web 11fbalears.org ia través del hashtag #11FBalears.

Totes les activitats del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) es poden consultar a la seva web.