La ICTS SOCIB celebra la “Nit de la Recerca” amb visites al seu vaixell oceanogràfic i activitats per a tots els públics

  • El divendres 29 de setembre, de 18 a 20:30 h, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) organitza activitats lúdiques i gratuïtes per a tots els públics, incloent-hi visites guiades al Vaixell Oceanogràfic, “Canyes amb científics/ques”, tallers infantils a l’espai SOCIB Kids, l’exposició EuroSea i també l’exposició fotogràfica, SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur.

  • El dissabte 30 de setembre, entre les 11 i les 14 h en CaixaForum Palma, la ICTS SOCIB participarà amb la iniciativa ‘CoastSnap Balears’ en la Fira de la Recerca, organitzada per CaixaForum Palma.

Com cada any, el proper divendres 29 de setembre el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) celebra la “Nit de la Recerca 2023” amb diverses activitats científiques divulgatives i gratuïtes adreçades a tots els públics, a l'Escala Reial del port de Palma, davant de la Llotja. Entre les 18 i les 20:30 h, aquesta institució pública dedicada a la recerca marina i costanera al Mediterrani, oferirà visites guiades (prèvia inscripció obligatòria) al Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB, a més de l'activitat “Canyes amb científics/ques”, el taller “SOCIB Kids: activitats per a petits/es oceanògrafs i oceanògrafes” i exhibirà l'exposició fotogràfica SOCIB: “Investiguem el mar, compartim futur”. Tot això amb l'objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la seva tasca investigadora i l’importància de l’oceà.

El personal investigador i tècnic de l’ICTS SOCIB ultima els preparatius de la jornada de portes obertes al V/O SOCIB per trobar-se amb la ciutadania, compartir la seva passió pel mar i donar a conèixer com s'investiga l'oceà al segle XXI. Aprofitant el marc de la Nit de la Recerca, aquesta jornada permetrà mostrar el treball de camp i l'equipament científic que s'utilitza durant les campanyes oceanogràfiques al mar Balear. L’assistència a les visites guiades requereix la inscripció prèvia obligatòria.

A més, l'activitat “Canyes amb científics/ques” permetrà conèixer encara més de prop i prendre's una canya amb l'equip de la ICTS SOCIB. Aquests investigadors i investigadores recullen dades, fan prediccions i fins i tot piloten planadors submarins. En particular, explicaran com treballen en la monitorització de platges per millorar-ne la gestió i la seva resposta al canvi climàtic, la millora de la resposta davant d'emergències al mar, l'estudi dels impactes del canvi global a l'oceà i el desenvolupament d'eines d'alerta primerenca davant d'esdeveniments climatològics extrems, o la gestió i l’accés a dades oceàniques. L'activitat s'adreça a amants del mar, persones amb curiositat per l'oceanografia i la ciencia i estudiants amb interès en la investigació marina (no se servirà alcohol a menors de 18 anys). Aquesta activitat serà d’accés lliure i gratuïta.

Per als més petits, el taller “SOCIB Kids: activitats per a petits/es oceanògrafs i oceanògrafes” els permetrà descobrir l'oceanografia a través de làmines per acolorir, jocs de construcció i puzles. L'activitat està adreçada a nens i nenes entre 5 i 11 anys acompanyats pels seus familiars. Els tallers també seran de lliure accés.

Paral·lelament, a través de diversos panells fotogràfics, l'exposició SOCIB: “Investiguem el mar, compartim futur” pretén apropar els resultats científics de la ICTS SOCIB a tots els públics, tot fomentant la conscienciació ambiental marina i la cultura oceànica. A més de donar a conèixer les diferents plataformes d'observació de l'oceà i noves tecnologies, com ara els planadors submarins o gliders, que la ICTS SOCIB utilitza per a l'observació, la monitorització i l'obtenció de dades oceanogràfiques.

 

També, el mateix divendres 29, en el Parc de la Mar (Palma) es desenvoluparan diverses activitats gratuïtes i dirigides a tots els públics. En horari de 18 a 23 hores, investigadors i investigadores dels Organismes Públics de Recerca de les Illes Balears i també de la UIB, oferiran tallers, exposicions, contacontes i microxerrades. En aquesta ubicació, s'instal·larà també l'exposició “EuroSea”, que presenta la tasca de 53 organitzacions internacionals, incloent-hi la ICTS SOCIB, que treballen als mars europeus i també l'Oceà Atlàntic, amb l'objectiu de millorar l'observació i la predicció de l'oceà a Europa.

Finalment, el dissabte 30 de setembre, entre les 11 i les 14 h en Caixaforum Palma, la ICTS SOCIB participarà amb la iniciativa ‘CoastSnap Balears’ en la Fira de la Recerca, organitzada per ESCIENCIA, Fundació "la Caixa" i IMEDEA (CSIC-UIB) en el marc del projecte OceanNight. Entrada gratuïta prèvia reserva.

Sobre la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores

Totes aquestes activitats s'emmarquen a la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores (European Researchers' Night), un esdeveniment organitzat des del 2005 per la Comissió Europea, dins de la iniciativa Marie Skłodowska-Curie del Programa Horizon, en col·laboració amb una àmplia gamma d’institucions públiques i privades. Cada any té lloc simultàniament a més de 300 ciutats de 30 països europeus el darrer divendres de setembre. El seu objectiu és apropar la recerca i la innovació al públic de totes les edats de la mà dels científics i les científiques i d'una forma amena i participativa. A les Illes Balears se celebra des de 2017 sota el paraigua de la ”Nit de la Recerca”.

A Palma, la “Nit de la Recerca de les Illes Balears 2023” està coordinada per la Secretaria Autonòmica d'Innovació i Societat Digital, compta amb la participació dels centres de recerca de les Illes Balears: Delegació del CSIC, IGME, IMEDEA (CSIC-UIB), IFISC (CSIC-UIB), UIB, IdISBa, SOCIB, COB-IEO, IME, MAEF i el Centri Bit Menorca.

El programa complet es pot consultar aquí