La ICTS SOCIB instal·la el primer sistema ‘CoastSnap Balears’ de ciència ciutadana per al seguiment de platges a S'Amarador, al Parc Natural de Mondragó

  • El sistema ‘CoastSnap Balears’ permetrà crear una base de dades de l’evolució de la costa amb imatges compartides de la platja, a més d’involucrar la ciutadania en el seguiment dels canvis que experimenta la platja amb l’objectiu de millorar-ne la gestió i respondre al canvi climàtic.
  • La primera instal·lació ‘CoastSnap Balears’ s’ha dut a terme avui a la platja de S’Amarador, al Parc Natural de Mondragó, per la ICTS SOCIB, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears.

La ICTS SOCIB instala el primer sistema ‘CoastSnap Balears’ de ciencia ciudadana para el seguimiento de playas en S'Amarador, en el Parque Natural de Mondragó

Instal·lació ‘CoastSnap Balears’, a la platja de S'Amarador, amb el personal de la ICTS SOCIB, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la directora del Parc Natural de Mondragó, Maria del Puig Carbonell Ripoll. Foto: Conselleria de Medi Ambient i Territori.

En el marc del projecte ‘CoastSnap Balears’, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha instal·lat avui el primer sistema de ciència ciutadana per al seguiment de platges a S'Amarador, al Parc Natural de Mondragó que forma part de la Xarxa Natura 2000, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears. Aquesta primera instal·lació formarà part d’una xarxa que la ICTS SOCIB té previst desplegar en els pròxims mesos a platges d’especial valor ecològic i d’interès científic de les Illes Balears, incloent-hi el Parc Natural Maritimoterrestre Es Trenc-Salobrar de Campos. “La xarxa de sistemes ‘CoastSnap Balears’ ens permetrà contribuir al coneixement científic de l’evolució de la línia de la costa enfront de diferents climes d’onatge i a platges de diferent tipologia, estudiar les tendències d’evolució de la línia de costa i proveir a les autoritats de dades fiables i assessorament científic per a la gestió i la determinació d’estratègies d’adaptació en front als efectes del canvi climàtic”, segons Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, s’ha mostrat “molt satisfet” perquè el projecte s’iniciï al Parc Natural de Mondragó “posant en valor la importància que tenen els espais naturals protegits a l’hora de generar informació de rellevància científica que ens permeti preparar una resposta resilient als reptes de l’emergència climàtica”. En aquest sentit, ha afegit, a més, que “involucrar la ciutadania li dona un plus de qualitat al projecte perquè també ajuda a conscienciar sobre la necessitat de mantenir aquests espais ben conservats”. Finalment, Mir ha confiat que el projecte otorgarà dades molt útils sobre la dinàmica de la línia de costa del Parc Natural que ajudaran a planificar-ne la gestió futura”.

‘CoastSnap Balears’ forma part de la xarxa espanyola de la iniciativa internacional ‘CoastSnap’, desenvolupada en el marc del projecte ‘Centinelas de la Costa’, liderat per la Universidad de Vigo, amb la col·laboració de la Universidad de Cádiz, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la ICTS SOCIB, i amb el suport de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Monitorització de platges gràcies a la ciutadania

La costa de les Illes Balears presenta un ampli espectre d'ambients costaners: platges encaixades, platges exposades, costes rocoses i albuferes. Aquesta variabilitat mediambiental confereix a les illes un gran valor ecològic. A més, segons els investigadors, la zona costanera representa la primera línia de defensa en enfront dels efectes del canvi global, i en particular, l’augment del nivell del mar i als canvis en els patrons d’onatge. “Entendre l'impacte que produeixen les condicions canviants d'onatge i marees meteorològiques a les platges és clau per a una gestió i una planificació costanera eficients i mediambientalment sostenibles, enfocades en l’adaptació al canvi climàtic”, explica la investigadora responsable de la instal·lació de Monitorització de Platges de la ICTS SOCIB i líder del projecte ‘CoastSnap Balears’, Àngels Fernàndez-Mora. “Per comprendre i poder preveure l’evolució de les platges, cal monitoritzar com canvia la costa al llarg del temps. La ciència ciutadana ha obert una via en la qual la ciutadania, amb la seva col·laboració, pot ajudar en aquests seguiments a mitjà i llarg termini”, afegeix.

Aquest projecte forma part de la iniciativa internacional ‘CoastSnap’ de ciència ciutadana, implantada a més de 35 països arreu dels 5 continents, que permet obtenir imatges en platges en les quals la instal·lació de sistemes de monitorització no és possible, promovent així la immersió de la societat dins de la recerca en dinàmica costanera. “En aquesta era digital i amb una creixent conscienciació ciutadana envers els efectes de l’augment del nivell del mar i de canvi global en les zones costaneres, les institucions i la recerca poden treure profit de la interacció de la ciutadania amb el medi per tal de fer estudis que puguin ser beneficiosos per a la societat, generant coneixement per a la gestió, la prevenció i l’actuació enfront de futurs escenaris”, destaca Fernàndez-Mora.

Així, ‘CoastSnap Balears’ consisteix en la instal·lació d'un suport d'alçada i coordenades conegudes, on els usuaris poden col·locar el seu telèfon mòbil i fer una foto de la costa. En aquest cas, la platja escollida és la de S'Amarador, al Parc Natural de Mondragó. Un cop feta la foto, els usuaris poden compartir-la per mail (coast.snap@socib.es) o a través de les xarxes socials (@CoastSnapBal o #CoastSnapSamarador). Les fotos fetes per la comunitat s'utilitzaran per mesurar amb precisió els canvis a la platja i establir un registre a llarg termini de la posició de la costa i altres elements rellevants com les dunes o les acumulacions de Posidonia oceanica, permetent estudiar la dinàmica de la platja. A més, els resultats obtinguts a partir de les imatges enviades pels usuaris es publicaran periòdicament a les xarxes socials, ajudant la ciutadania a comprendre la utilitat de les dades, els processos dinàmics a la costa i la importància de la conservació de la platja.