Bienvenida del director

Benvingut al SOCIB, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears, una nova xarxa d’infraestructures oberta a l’accés internacional.

SOCIB és un sistema integrat, distribuït i multiplataforma que proveirà un fluix de dades oceanogràfiques, serveis de simulació numèrica i noves tecnologies per a donar suport a l’oceanografia operacional en el marc europeu i internacional, per tal de contribuir en les necessitats de la investigació marina i costanera en el context del canvi global. En línia amb EuroGOOS, l’oceanografia operacional s’entén en un sentit ampli, i inclou el monitoratge sistemàtic a llarg termini dels mars i la seva interpretació i difusió, així com el subministrament sostenible de dades multidisciplinars per a cobrir les necessitats d’una àmplia gamma d’investigacions científiques i de prioritats socials. Això permetrà un augment quantitatiu en la nostra comprensió de les preguntes clau sobre els oceans i el canvi climàtic; l’augment del nivell del mar; la variabilitat dels ecosistemes i recursos marins i la seguretat marítima, entre d’altres. I a través de l’aplicació i la transferència d’aquest coneixement, avançar cap a una gestió costanera i oceànica més integrada i basada en la ciència.

SOCIB és una iniciativa conjunta entre el Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern de les Illes Balears. Les activitats del SOCIB estan impulsades per la ciència, la tecnologia i la societat. SOCIB ha estat dissenyat per a respondre a les prioritats científiques internacionals i per mor de la necessitat creixent de la societat per a la predicció i el seguiment intensiu i en temps, gairebé, real del complex medi ambient costaner. Els tres elements bàsics del SOCIB: els recursos d’observació, de modelització i el centre de dades configuren l’estat de l’art en infraestructures marines disponibles i obertes a cooperar en la investigació d’avantguarda. D’ara endavant, el meu equip multidisciplinar i jo estam contents de col·laborar en iniciatives de monitoratge i de predicció, i de projectes d’investigació que contribueixen a la ciència i que també contribueixen a les necessitats estratègiques de la indústria i de la societat.

Joaquín Tintoré / CV_Tintore_June_2019.pdf