• Ajuda'ns a conèixer com canvien les platges amb les teves fotografies. La teva col·laboració és clau per monitoritzar, entendre i gestionar aquests sistemes dinàmics.

Sempre que visitis un dels nostres sistemes ‘CoastSnap Balears’ a les Illes Balears, no ho dubtis i converteix-te en un/a científic/a de les platges!

Fes servir la base per a telèfons mòbils de ‘CoastSnap’ per fer una fotografia de la línia de costa. Compartint les teves fotografies a través de correu electrònic o a les xarxes socials, contribueixes a generar una base de dades necessària per estudiar i entendre el comportament de les platges enfront de diferents situacions, des d'esdeveniments a curt termini (tempestes), fins a processos d'escales temporals majors (erosió i acreció).

El coneixement generat gràcies a la participació de la ciutadania serà de gran valor per entendre millor els processos físics de les platges, contribuint a millorar la seva gestió.

Converteix-te en un/a científic/a de platges en 5 passes senzilles

  1. Col·loca el telèfon mòbil a la base ‘CoastSnap’ de manera que la càmera miri cap a la platja a través del buit de la base.
  2. Ajusta el telèfon al costat esquerre de la base.
  3. Fes una fotografia estàndard, sense zoom ni filtres.
  4. Retira amb compte el telèfon.
  5. Comparteix la teva fotografia:

Si comparteixes una fotografía a les xarxes socials, altres usuaris la podran veure. En cas que no vulguis compartir les teves imatges públicament, pots enviar-les mitjançant mail. Massa que recordar? No et preocupis, podràs trobar tota la informació i les instruccions detallades als cartells al costat de les bases de ‘CoastSnap’.

On trobar ‘CoastSnap Balears’

Actualment estem treballant en la instal·lació de sistemes ‘CoastSnap Balears’ al llarg de la costa de les Illes Balears. Ara, pots trobar les dues estacions actuals en:

  1. Extrem nord de la platja de S’Amarador, al Parc natural de Mondragó.
  2. Platja de Es Trenc (entrada des de Ses Covetes), al Parc natural marítimoterrestre Es Trenc - Salobrar de Campos

Monitorització de platges

Els sistemes costaners, en els quals s'inclouen les platges, són entorns sensibles que resulten afectats per diversos processos a diferents escales espaciotemporals que interactuen de forma no lineal. Entendre la complexitat dels processos costaners i la seva resposta en totes aquestes escales és cada vegada més rellevant, ja que les platges són la primera barrera davant d'inundacions costaneres, a més de ser rellevants econòmicament i socialment, pel que fa a turisme i activitats recreatives. Així mateix, l'efecte del canvi climàtic i l'augment corresponent del nivell del mar poden accelerar l'erosió costanera.

En fer una fotografía a les nostres bases ‘CoastSnap’ estàs actuant com els nostres ulls, registrant informació valuosa sobre les nostres costes. Podem extreure la posició de la línia de costa de cada fotografía enregistrada, el que ens ajuda a comprendre la resposta particular de cada platja sota diferents condicions d'onades. També es poden estudiar els cicles a llarg termini (erosió/acreció) i els relacionats amb l'augment del nivell del mar. Com millor coneguem la resposta local de les nostres platges, més informació estarà disponible per als administradors costaners per prendre les decisions correctes.

‘CoastSnap’

El programa ‘CoastSnap’ va ser desenvolupat per la University of New South Wale, Sydney (Austràlia). Des del seu inici el 2017, ‘CoastSnap’ s'ha expandit per tot el món, i avui és present a 16 països amb més de 75 estacions.

Per a més informació visita la web ‘CoastSnap’.

‘Centinelas de la Costa’

‘CoastSnap Balears’ forma part de la xarxa espanyola de la iniciativa internacional ‘CoastSnap’, desenvolupada en el marc del projecte ‘Centinelas de la Costa’, liderat per la Universidad de Vigo, amb la col·laboració de la Universidad de Cádiz, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la ICTS SOCIB, i amb el suport de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

‘Centinelas de la Costa’ és un projecte multidisciplinari que combina ciència i TIC, o tecnologies de la informació i les comunicacions, conservació del medi ambient i ciència ciutadana. El seu objectiu és fomentar la participació de la societat en els processos de seguiment costaner mitjançant l'observació i la difusió dels resultats científics derivats de les dades ciutadanes, així com conscienciar sobre els diferents impactes que afecten l'espai costaner i la necessitat d'emprendre accions de mitigació, a més de posar en valor el paper de la R+D+i en la societat i l'economia.

Per a més informació visita la web ‘Centinelas de la Costa’.