Cada 11 de febrer, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) s'uneix a la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una iniciativa de l'ONU i la UNESCO per reconèixer el seu paper clau en la ciència i promoure la igualtat en STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

A través de diverses iniciatives, les nostres investigadores i tècniques visibilitzen el seu treball, inspiren vocacions científiques i fan valdre la contribució de les dones en ciències marines. Aquest dia és una oportunitat per impulsar la diversitat en la investigació i reforçar la participació de les dones en la comunitat científica.

Però, realment les dones tenen les mateixes oportunitats en l'àmbit científic? Les dades mostren que encara persisteixen desigualtats. Tot i que cada cop més dones es formen en ciència i tecnologia, la seva presència en posicions clau continua sent minoritària.

Què diuen les dades: Dones en ciència

Les dades ho confirmen: la ciència necessita més dones. Desmuntem les creences més comunes amb xifres reals.

Veus de la ciència: les dones de la ICTS SOCIB comparteixen la seva experiència

Coneix de primera mà les històries d'algunes de les nostres científiques i tècniques, la seva passió per la ciència i la seva visió sobre la igualtat en l'àmbit científic.

1. Estereotipo:

"La ciencia es un ámbito en el que prácticamente se ha alcanzado la igualdad entre hombres y mujeres"

  • Realidad: Las mujeres están ganando presencia en ciencia e innovación. En 2023, el 64% de los nuevos puestos en estos ámbitos en España fueron ocupados por mujeres. (Informe Mujeres Investigadoras 2024, CMyC).

  • Aún queda camino: Aunque en Europa las mujeres representan más del 70% en Ciencias de la Salud, en Ingeniería solo 1 de cada 4 estudiantes es mujer. (She Figures 2021, Comisión Europea).

  • ¿Sabías que...? A pesar de los avances en formación, las barreras estructurales siguen dificultando el acceso de las mujeres a la carrera científica.

2. Estereotipo:

"Las mujeres tienen las mismas oportunidades de llegar a altos cargos en ciencia"

  • Realidad: La paridad aún está lejos. En 2021, solo el 25% de los rectores/as de universidades eran mujeres, frente al 75% de hombres. (Científicas en cifras 2023, MCIU).

  • Aún queda camino: En la UE, las mujeres representan el 33% del personal investigador y su presencia disminuye en los niveles superiores debido al "techo de cristal". (She Figures 2021).

  • ¿Sabías que...? Este fenómeno se conoce como la "tijera de género": las mujeres son mayoría en las primeras etapas de la carrera científica, pero su presencia cae drásticamente en niveles superiores.
     

Desmontando estereotipos: Mujeres y ciencia

Los datos lo confirman: la ciencia necesita más mujeres. Desmontamos los estereotipos más comunes con cifras reales.

Espacio infantil "SOCIB Kids": "¿Qué oceanógraf@ quieres ser?"

Los y las más pequeñas también tendrán su espacio en la "Nit de la Recerca". Este taller, diseñado para niños y niñas de entre 5 y 11 años, ofrecerá actividades educativas que despiertan la curiosidad por la oceanografía. Desde láminas coloreables hasta puzzles y juegos de construcción, cada actividad está pensada para inspirar a la próxima generación de científicos y científicas marinas.

Recursos didàctics i activitats per a l'11F

Explora, aprèn i celebra la contribució de les dones a l'oceanografia

Tallers a Aula Balear i CEIP Sa Indioteria basats en el conte il·lustrat "Saltar les ones" publicat en el marc del Projecte LIFE AdaptCalaMillor


12 de febrero – Aula Balear (2 clases de 4º de primaria)
14 de febrero – CEIP Sa Indioteria (1 clase de 3º y 1 de 4º de primaria)

Activitats
Tallers
Actividades
Xerrades

Actividades

Xerrades divulgatives enfocades en l'oceanografia i l'ús de planadors submarins (gliders) i radars costaners d'alta freqüència. L'esdeveniment es durà a terme el 12 de febrer al Col·legi Sant Tomàs d'Aquino - Liceu Santa Teresa de Jesús, adreçat a estudiants d'ESO.

Descobreix més sobre les nostres iniciatives de divulgació

Uneix-te a l'11F

Comparteix el teu testimoni a les xarxes socials amb els hashtags #DonesEnLaCiència #11F #11FBalears i etiqueta a @ICTS_SOCIB.

Actualitat

La ICTS SOCIB se suma al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb recursos, entrevistes i activitats

Fotografia: Dones a la ICTS SOCIB: investigadores, tècniques i personal d'administració que contribueixen a l'avanç de l'oceanografia.

Més informació

Altres activitats relacionades