Eixos principals d’activitat, el valor afegit de la ICTS SOCIB
Descobreix les activitats clau de la ICTS SOCIB
Accés de la comunitat científica, tecnològica i industrial a les instal·lacions essencials

Accedeix a les nostres instal·lacions
Com a ICTS, el SOCIB ofereix accés competitiu a la comunitat científica, tecnològica i industrial a la seva instal·lació essencial Repositori de Dades Meteoceàniques SOCIB, certificada amb el segell internacional de qualitat CoreTrustSeal, així com les instal·lacions Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB i Flota de Gliders. A més, ofereix serveis integrals oceanogràfics, flota i instrumentació, amb assessorament des de la presa de decisions fins a l'operació.
- L'accés a la instal·lació essencial Repositori de Dades Meteoceàniques SOCIB es pot fer a través del SOCIB Data Catalog, Data API o THREDDS Data Server, previ registre.
- El Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB és un catamarà costaner especialment ideat per estudiar el Mediterrani, però també per donar suport a projectes de recerca oceanogràfica a nivell nacional i internacional.
- La Flota de planadors submarins o Gliders permet recollir dades oceàniques relacionades amb les Variables Essencials de l'Oceà (temperatura, conductivitat, profunditat, fluorescència, oxigen dissolt, etc.).

Observació i predicció de l'oceà mitjançant un sistema multiplataforma

Accedeix a les instal·lacions d'observació i de predicció de la ICTS SOCIB
El sistema d'observació monitoritza de manera contínua i sostinguda el Mediterrani occidental utilitzant una xarxa d'instal·lacions i plataformes oceanogràfiques: boies de deriva superficial i perfiladors, 16 estacions costaneres instal·lades a diferents ports i/o zones costaneres de les Illes Balears, 2 boies meteoceàniques instal·lades al Canal d'Eivissa i la badia de Palma, un Vaixell Oceanogràfic (V/O SOCIB) de 24 m d'eslora, 2 estacions de radar costaner d'alta freqüència (HF), una flota de 7 planadors submarins autònoms (gliders) i 2 sistemes de monitorització de platges.
Així mateix, el sistema de modelització i predicció desenvolupa models predictius d'alta resolució.

Obtenció i distribució de dades meteoceàniques en obert i en temps real

Accedeix a les dades meteoceàniques de la ICTS SOCIB
La ICTS SOCIB obté dades oceanogràfiques (temperatura, salinitat, onatge i velocitat de corrents) i meteorològiques (pressió atmosfèrica, velocitat del vent o temperatura de l'aire) a través de les diferents instal·lacions d'observació desplegades principalment pel Mediterrani occidental. La ICTS SOCIB facilita accés a les dades mitjançant una política de Ciència Oberta, mitjançant el seu repositori institucional, certificat amb el segell internacional de qualitat CoreTrustSeal.

Investigació marina en temes clau

Consulta les publicacions, projectes i convenis de la ICTS SOCIB
L'equip de la ICTS SOCIB, com a ICTS marina i observatori oceànic, centra la seva investigació al Mediterrani occidental al voltant de tres temes clau:
- Variabilitat de l'oceà i la costa, relació amb la variabilitat del canvi climàtic, la pressió humana i el canvi global.
- Variabilitat de l'ecosistema marí, costes i platges, salut de l'oceà, resiliència i adaptació al canvi climàtic.
- L'oceà costaner en temps real, oceanografia operacional i serveis orientats a la gestió basada en el coneixement.
Aquestes temàtiques connecten amb les prioritats del Sistema Global d'Observació Oceànica (GOOS): Clima, Salut de l'Oceà i Serveis en Temps Real, localitzant-se principalment al mar Balear, el canal d'Eivissa, el golf de Lleó, el mar d'Alborán i la conca Algeriana.

Comunicació, Divulgació i Transferència de Coneixement

Cooperació contínua entre ciència, administració pública, sector empresarial i comunitat educativa
La ICTS SOCIB dissenya i implementa aplicacions digitals i proveeix serveis per donar resposta a les necessitats i els requeriments de sectors estratègics. D'aquesta manera, impulsa la comprensió de l'oceà, promou la gestió integral marina i costanera basada en el coneixement científic i facilita la presa de decisions en un context de canvi climàtic, tot donant suport a l'Economia Blava i fomentant la Innovació marina.
A més, difon i divulga a la ciutadania i la comunitat educativa, el valor de l'oceà i la importància de les ciències i les tecnologies marines per a la seva conservació. Amb aquest objectiu, dissenya programes de foment de la cultura oceànica i implementa projectes de ciència ciutadana i activitats d’educació ambiental marina amb recursos innovadors per a tots els públics. A més, ofereix formació a generacions futures en l'àmbit de l'oceanografia.
