La instal·lació de Plataformes Lagrangianes inclou boies de deriva superficials i subsuperficials, així com perfiladors de deriva autònoms.
Boies de deriva superficials i subsuperficials
Les boies de deriva superficials (CODE/DAVIS, CARTHE, ODi, HEREON, etc.) i les boies de deriva subsuperficials (SVP i SVP-B, Global Drifter Program - NOAA) són instruments oceanogràfics que consisteixen en una esfera o disc flotant, que està connectat a una draga que s’estén per sota la superfície de l'aigua. Aquests dispositius suren a la superfície de l’oceà i es mouen amb els corrents oceànics i, a través de la posició GPS, permeten mesurar la posició i calcular les trajectòries, i, per tant, els corrents superficials. A més, algunes també mesuren la temperatura de la superfície del mar i la pressió atmosfèrica.

Perfiladors de deriva autònoms
Els perfiladors (programa d'observació Argo) són robots submergibles equipats amb sensors físics i/o biogeoquímics que proporcionen perfils verticals d'algunes de les variables essencials de l’oceà (EOVs, de l’anglès Essential Ocean Variables) fins a 2.000 metres de profunditat. D'aquesta manera, ofereixen una descripció quantitativa de les masses d’aigua fins a aquesta profunditat, cosa que permet identificar patrons de variabilitat climàtica i/o biogeoquímica a l’oceà en diferents escales de temps.

Explorar les plataformes lagrangianes desplegades actualment al mar Mediterrani
Consultar les plataformes lagrangianes desplegades actualment, la trajectòria realitzada durant els darrers 60 dies, i la informació transmesa més recent, fent clic a la icona sobre el mapa.
Consultar les dades metoceàniques proporcionades per la instal·lació de Plataformes Lagrangianes
A través de la seva trajectòria, les boies de deriva superficials i subsuperficials proveeixen informació sobre els corrents superficials, la temperatura de la superfície del mar i la pressió atmosfèrica. Els perfiladors proveeixen perfils verticals de fins a 2.000 metres de profunditat. Les dades registrades per les plataformes lagrangianes es poden consultar i descarregar a continuació.
Instal·lació de Plataformes Lagrangianes en xifres el 2024
Mètriques clau que permeten mesurar l'impacte de l'activitat operativa de la instal·lació de Plataformes Lagrangianes de la ICTS SOCIB
Xarxes de col·laboració
La instal·lació de Plataformes Lagrangianes de la ICTS SOCIB participa activament en projectes competitius internacionals, europeus, nacionals i regionals. La seva operativa se sustenta en la participació en el programa d'observació internacional Global Drifter Program, de l'Oficina Nacional d'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA), i en el consorci europeu Euro-Argo ERIC (European Research Infrastructure Consortium), que permet coordinar i reforçar activament la contribució europea al programa internacional Argo. A més, col·labora estretament amb empreses, administracions públiques i gestors per promoure una gestió sostenible, basada en la ciència, dels recursos marins i costaners de les Illes Balears.
Finançament
L'adquisició dels perfiladors AI2600-22EU006, AI2600-22EU007, AI2600-22EU005, AI2600-23SP009, AI2600-23SP010, AI2600-24SP101 i AI2600-24SP102f forma part de l'ajuda ICT2021-006959, finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR.