Observació i investigació de l'oceà: una prioritat mundial
L’oceà és un component integral del sistema climàtic del planeta. Aquest cobreix el 71% de la superfície de la Terra i actua com a magatzem natural de calor i de carboni. L'oceà absorbeix més del 90% de l'excés de calor i, aproximadament, el 30% del diòxid de carboni associat a les activitats humanes.
L'oceà és també una de les principals reserves de biodiversitat al món, ja que constitueix més del 96% de l'espai habitable del planeta on viuen més de 200.000 espècies conegudes. A més del paper que juga en la regulació del temps i del clima del nostre planeta, l'oceà proporciona oxigen, energia i aliment, i contribueix a la significativa riquesa econòmica dels països. Les indústries de l'economia blava, com el turisme, l'aqüicultura, la pesca i el transport marítim, proporcionen ocupació a més de tres mil milions de persones i, el valor dels mercats dels recursos marins i costaners i la seva indústria s'estimen en 2,5 bilions d'euros per any, fet que suposa el 5% del PIB mundial.
En les darreres dècades, l'oceà s'ha vist afectat per la pressió de les activitats de l'ésser humà (sobrepesca, contaminació, desenvolupament urbanístic o extracció de recursos), així com pels efectes del canvi climàtic. Aquest ocasiona canvis en els patrons climàtics, onades de calor marines, desglaç, augment del nivell del mar, acidificació i disminució de l'oxigen dissolt. Tots aquests canvis podrien posar en perill, de manera irreversible, la salut de l'oceà, així com comprometre l'economia, la qualitat de vida i el benestar social de les generacions actuals i futures.
En aquest context, l'observació i la investigació de l'oceà es converteix en una prioritat a nivell mundial. És per això que l'ONU proclama el període 2021-2030 com la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible, i ho fa amb un objectiu clar: “(...) mobilitzar la comunitat científica, però també els governs, els gestors de polítiques públiques, les empreses i la societat civil al voltant d'un programa comú de recerca i d'innovació (...)”. Aquesta iniciativa va encaminada a reforçar i diversificar les fonts de finançament per aconseguir l'objectiu 14 de l'Agenda 2030: “Conservar i utilitzar sosteniblement els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible”.
