La instal·lació Monitorització de Platges utilitza diferents enfocaments per monitoritzar i caracteritzar els processos costaners, per tal de proporcionar dades fiables, assessorament expert i bones pràctiques per a una gestió sostenible i basada en la ciència de les platges de les Illes Balears.
Aquesta instal·lació contribueix a més a l'estat de l'art de la investigació costanera, l'enginyeria de costes i la sostenibilitat de les platges mitjançant l'estudi de processos físics relacionats amb la variabilitat morfodinàmica, els processos d'erosió i acreció, el transport de sediments i el balanç de sediments, el clima, els efectes i la variabilitat del clima marí; així com la caracterització i tendències dels processos morfodinàmics a les Illes Balears, en un context de canvi climàtic.
La zona costanera és un sistema obert i complex sobre el qual actuen una gran quantitat de processos a diferents escales espacials i temporals
La monitorització sistemàtica, sostinguda i d'alta qualitat de l'onatge i la morfologia de les platges són crucials per comprendre els processos morfodinàmics que en determinen l'evolució, analitzar els efectes del canvi climàtic en els sistemes costaners i millorar els models de predicció.
Accedir al visor de videomonitorització costanera BEAMON Viewer
Aquesta aplicació web interactiva de fàcil maneig mostra imatges de les platges videomonitoritzades per la ICTS SOCIB: Cala Millor, Muro, Platja de Palma, S'Amarador i s'Arenal d'en Tem, a Mallorca, i Platja de Son Bou, a Menorca.
Consultar les imatges de les platges monitoritzades i les dades d'onatge i corrents
Les plataformes de monitorització de platges de la ICTS SOCIB proporcionen imatges històriques i en temps real de les platges, i dades sobre onatge i corrents.
Instal·lació de Monitorització de Platges en xifres el 202
Mètriques clau que permeten mesurar l'impacte de l'activitat operativa de la instal·lació de Monitorització de Platges de la ICTS SOCIB
Xarxes de col·laboració
La instal·lació Monitorització de Platges de la ICTS SOCIB participa activament en projectes competitius internacionals, europeus, nacionals i regionals per afrontar els reptes de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (2021-2030). A més, col·labora estretament amb empreses, administracions públiques i gestors per promoure una gestió sostenible, basada en la ciència, dels recursos marins i costaners de les Illes Balears.