El sistema de radars costaners d'alta freqüència (HFR, per les sigles en anglès de High-Frequency Radar) és una plataforma basada en tecnologia de detecció remota instal·lada a terra. Els sistemes HFR utilitzen ones de ràdio d'alta freqüència que es transmeten des de les antenes radials per mesurar els corrents superficials a àmplies zones costaneres. La seva operació es basa en el principi de ressonància de Bragg, a través de l'emissió d'ones de ràdio i posterior recepció i anàlisi de l'eco reflectit per l'onatge, la longitud d'ona del qual equival a la meitat de la longitud d'ona del senyal transmès.
Des del juny del 2012, la ICTS SOCIB opera dues estacions HFR, instal·lades a les illes d'Eivissa i Formentera. Aquestes transmeten a una freqüència central de 13.5 MHz i monitoritzen de forma horària els corrents marins superficials en alta resolució (3 km) a la major part del canal d'Eivissa, cobrint una àrea fins als 65 km i 85 km de la costa, per a velocitats totals i radials, respectivament.
El canal d’Eivissa
La importància del canal d’Eivissa
El canal d’Eivissa és una àrea crucial per comprendre els processos de transport al mar Mediterrani nord-occidental i la barreja entre masses d'aigua de diferents característiques i orígens. Aquest accident geogràfic, de 80 km i 800 metres de profunditat al punt més angost, regula l'intercanvi meridional de masses d'aigua entre subconques adjacents, sota complexos condicionaments topogràfics.
D'una banda, a la part occidental del canal d'Eivissa, el corrent del Nord circula cap al sud al llarg de la costa llevantina, transportant masses d'aigua salada, després d'haver recirculat ja al Mediterrani occidental. D'altra banda, una branca d'aigües atlàntiques modificades (que entren per l'estret de Gibraltar) transporta masses d'aigua menys salades i més càlides que flueixen cap al nord a la part oriental. Aquesta intensa dinàmica, amb alta variabilitat i interacció de múltiples processos i diverses masses d’aigua, afavoreix la biodiversitat de la zona i li confereix una gran importància ecològica.
Consultar les dades dels corrents superficials mesurats pels Radars Coastaners HF a les Illes Balears
Dades de corrents superficials
Les dades de corrent superficial es poden obtenir en diferents formats gràcies a diferents serveis (descàrrega directa del fitxer NetCDF, OpenDAP, NetCDFSubset, WMS, KML i API del SOCIB) i es poden visualitzar amb l'aplicació Lw4nc2 o el sistema de visors del SOCIB, tot això disponible a través del Catàleg de Dades de SOCIB.
Per visualitzar conjuntament les dades de radar HF amb altres plataformes mòbils de la ICTS SOCIB, es pot fer a través del Dapp.
Les dades de radar HF del canal d'Eivissa també es distribueixen en format estàndard europeu a través de diversos portals internacionals de dades marins, com el Servei Marí de Copernicus (dades en temps real i històriques), a EMODnet i a la xarxa global HFR, gràcies al servei de gestió de dades centralitzat del Node Europeu d'HFR. La Societat de Salvament i Seguretat Marítima espanyola inclou també les dades d'HFR del canal d'Eivissa, entre d'altres, al visor GisMar.
Informes mensuals de la instal·lació de Radar Costaner HF
Els informes automàtics del processament de dades HFR es generen mensualment, des del setembre del 2013, per tal d'extreure informació útil i significativa de les dades del radar costaner HF i del rendiment de la instal·lació.
Instal·lació de Radar Costaner HF en xifres 2023
Mètriques clau que permeten monitoritzar l'activitat operativa de la instal·lació de Radar Costaner HF de la ICTS SOCIB
Xarxes de col·laboració
La instal·lació Radar Costaner HF de la ICTS SOCIB participa activament en projectes competitius internacionals, europeus, nacionals i regionals per fer front als reptes de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (2021-2030). A més, col·labora estretament amb empreses, administracions públiques i gestors per promoure una gestió sostenible, basada en la ciència, dels recursos marins i costaners de les Illes Balears.