La ICTS SOCIB celebra una nova edició de la Nit de la Recerca al port de Palma
L'esdeveniment va oferir a la ciutadania la possibilitat de conèixer la ciència i la investigació marina amb visites guiades, activitats divulgatives, una exposició fotogràfica i la projecció d’un curt documental.

Amb una destacada participació de la ciutadania, el passat divendres 27 de setembre de 2024, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) va celebrar una nova edició de la Nit de la Recerca a l’Escala Reial del port de Palma. Centenars de persones van gaudir de les visites guiades al Vaixell Oceanogràfic SOCIB, en les quals van descobrir de prop la seva tasca científica, i van participar en activitats interactives orientades a la divulgació marina, emmarcades dins del programa promogut pel Govern de les Illes Balears a través de la Conselleria d'Educació i Universitats.

Com a part de la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores (European Researchers' Night), la ICTS SOCIB va organitzar una sèrie d’activitats obertes al públic amb l'objectiu d'apropar la ciència i la investigació oceanogràfica a la societat. Un dels principals atractius va ser la visita guiada al Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB, un laboratori flotant equipat amb tecnologia avançada que s’utilitza per a la investigació al Mediterrani occidental. Durant aquestes visites, les persones assistents van poder conèixer de primera mà l’equipament científic a bord i el paper que té en la monitorització dels ecosistemes marins.
A més de les visites guiades, la programació va incloure activitats com "Canyes amb científics/ques", un espai de diàleg on les persones participants van poder conversar de manera propera amb els investigadors i les investigadores de la ICTS SOCIB. Les converses van abordar temes com les tecnologies d’observació marina, la detecció d’onades de calor i l’evolució de les platges davant del canvi climàtic, temes clau per a la protecció dels ecosistemes marins.
L’esdeveniment també va comptar amb l’espai infantil "SOCIB Kids", on es va organitzar el taller "Quin oceanògraf@ vols ser?". Aquest taller, dirigit a nins i nines d’entre 5 i 11 anys, va oferir activitats educatives dissenyades per despertar l’interès per la ciència marina a través de jocs interactius.
Durant la jornada, es va exhibir l'exposició fotogràfica “SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur 2024”. A través d'una acurada selecció d'imatges, la mostra va permetre que les persones assistents coneguessin la importància dels observatoris oceànics i el seu paper crucial en la protecció del medi marí.
L’esdeveniment va concloure amb la projecció del curt documental "Del espacio al Mediterráneo: Persiguiendo corrientes marinas", que narra l’experiència dels oceanògrafs i les oceanògrafes de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats IMEDEA (CSIC-UIB) i la ICTS SOCIB durant les campanyes del projecte FaSt-SWOT a bord del Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB.