El doctor Shankar Aswani de la Universitat de Califòrnia visità el SOCIB dia 3 i 4 de novembre de 2011
Els dies 3 i 4 de novembre, Shankar Aswani visità el SOCIB i l’IMEDEA, convidat pel director del SOCIB i per membres de la Divisió d’Afers Estratègics i Aplicacions per a la Societat (Divisió AES). Aswani és professor associat d’Antropologia i del programa del postgrau interdepartamental de les Ciències del Mar, de la Universitat de Califòrnia, a Santa Barbara. També és senior research fellow de la Universitat d’Auckland, a Nova Zelanda.
Fa més de vint anys que Aswani realitza investigacions i desenvolupa mètodes interdisciplinaris relacionats amb els sistemes socioecològics del medi marí i costaner. Han centrat els seus projectes diversos temes com el canvi climàtic, les respostes locals a desastres naturals, els drets de propietat i els recursos de propietat comuna, el coneixement del medi ambient marí de les comunitats indígenes, l’ecologia política, l’antropologia econòmica i l’antropologia aplicada. Un dels focus centrals de la seva tasca ha estat el programa d’investigació a les illes Salomó, al Pacífic, que inicià l’any 1992. Aquest programa ha desenvolupat una xarxa de gestió local d’àrees marines protegides (30 MPAs) i petits projectes de desenvolupament rural. El resultat d’aquest esforç fou la concessió d’una beca Pew de conservació marina, l’any 2005. Dels 15 anys d’història d’aquesta beca, una de les més importants del món de conservació marina, és la primera vegada que s’ha atorgat a un antropòleg.
Amy Diedrich, l’investigador principal de la Divisió AES, col·laborarà amb el doctor Aswani, a partir del mes de desembre, en un treball de camp a les illes Salomó destinat a desenvolupar eines i mètodes per avaluar el turisme i la resistència al canvi climàtic, amb mires per a l’aplicació a les Illes Balears. Malgrat que les illes Salomó difereixen de manera significativa de les Illes Balears en termes culturals, ambientals i econòmics, representen un valuós lloc per desenvolupar i implementar mètodes nous per avaluar la relació entre el turisme i la resistència al canvi climàtic. A les illes Salomó el desenvolupament turístic es troba en una etapa molt més jove de desenvolupament, hi ha menys gent, actors i grups d’interès, fet que les converteix en un lloc ideal per dissenyar metodologies que es puguin aplicar a situacions més complexes, com les Illes Balears.
A més, les comunitats a les illes Salomó estan estretament lligades als recursos naturals, a nivell de subsistència; i la gestió de recursos marins ha evolucionat per incorporar-hi els coneixements tradicionals i els sistemes de gestió. El concepte de vincular els sistemes socials i ecològics en un context de gestió sobre la base del coneixement existent i les connexions inherents entre les persones i els recursos naturals, poques vegades s’aplica als països més desenvolupats. Per contra, els règims de gestió ambiental tenen tendència a dependre de dalt a baix, fet que dificulta la seva aplicació sobre el terreny. En aquest context, les lliçons significatives i rellevants que es poden aprendre de la gestió dels recursos naturals a llocs com les illes Salomó es poden aplicar en el maneig dels recursos naturals a les Illes Balears.
Després d’un recorregut per les instal·lacions del SOCIB, el 3 de novembre; dia 4, Aswani presentà un seminari sobre la gestió consuetudinària per a la protecció dels ecosistemes costaners, a la Sala de Seminari de l’IMEDEA. A continuació, s’hi adjunta una còpia de la presentació del doctor Aswani.