SOCIB destaca el paper dels bessons digitals regionals de l’oceà a UNOC3 per promoure una ciència oceànica transformadora

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) va participar en el One Ocean Science Congress, un esdeveniment especial de les Nacions Unides celebrat a Niça (França) del 3 al 6 de juny de 2025. Organitzat pel CNRS i IFREMER, el congrés va constituir la base científica oficial de la Tercera Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans (UNOC3), reunint personal científic, institucions i actors clau per explorar solucions innovadores i basades en la ciència per a la sostenibilitat de l’oceà. El SOCIB hi va participar activament amb comunicacions orals i pòsters sobre bessons digitals regionals i resiliència costanera.
A la sessió “Digital twins of the ocean to explore scenarios, their outcomes and impacts, and support decision”, Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, va presentar en nom del Comitè de Direcció de DITTO i de l’equip de SOCIB la ponència “Regional Digital Twins of the Ocean: the Opportunity for Effective Integration and Real Transformative Changes Through Fit for Purpose Multi-Platform Ocean Observing and Forecasting, Interoperability and Open Science”. Hi va destacar el potencial dels bessons digitals regionals (DTOs) com a eines clau per a una gestió oceànica i costanera més resilient, adaptativa i orientada a les persones usuàries. Va subratllar que els DTOs no són només representacions virtuals, sinó sistemes integrats que combinen observació en temps real, modelització avançada i capacitats predictives per donar suport a decisions informades i explorar escenaris futurs.
A partir del treball de SOCIB al mar Balear, Tintoré va presentar tres exemples de prototips de bessons digitals regionals en desenvolupament: un sistema d’alerta precoç per a meteotsunamis o rissagues al port de Ciutadella, dissenyat per anticipar i mitigar l’impacte d’oscil·lacions sobtades del nivell de la mar; una eina per monitoritzar els efectes del canvi climàtic al Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, aportant coneixements científics que donin suport a la conservació i la gestió d’aquesta Àrea Marina Protegida; i un model predictiu d’inundacions i erosió costanera per donar suport a la planificació de l’adaptació climàtica mitjançant la simulació d’escenaris futurs i la provisió d’informació per a la presa de decisions a escala local i regional.
Segons Tintoré, aquests prototips mostren com les tecnologies digitals poden aplicar-se a reptes reals i adaptar-se a necessitats regionals concretes. També reflecteixen l’alineació de SOCIB amb iniciatives europees i internacionals com EU Digital Twin Ocean (EDITO), DITTO i CoastPredict, en favor d’un marc comú d’oceà digital. En aquest context, SOCIB contribueix activament al desenvolupament d’EDITO, definint-ne l’estratègia d’implicació de persones usuàries mitjançant sessions de formació i el llançament del seu hackató a l'European Digital Ocean Pavilion durant la UNOC3, amb la participació de Camilo Melo, de l’equip SOCIB. Aquesta tasca permet integrar casos d’ús regionals i coneixements operatius del mar Balear en el marc paneuropeu.
El director de SOCIB va subratllar la necessitat d’una transformació organitzativa per aprofitar plenament el potencial dels bessons digitals, destacant l’evolució de la infraestructura cap a pràctiques àgils, disseny participatiu i interoperabilitat. “La tecnologia per si sola no impulsa el canvi —va afirmar—; cal que dissenyem pensant en les persones, creant eines que generin valor real”. En aquest sentit, SOCIB es posiciona com una infraestructura regional compromesa amb la transformació digital i la governança oceànica sostenible a escala global. Tintoré va concloure apel·lant a la dimensió emocional de la ciència oceànica i, citant David Attenborough —“el lloc més important del planeta no és a terra ferma, sinó al mar”—, va fer una crida a implicar-se amb l’oceà no només des de les dades, sinó també des de l’empatia, la imaginació i un propòsit compartit.
Enfortint la predicció oceànica i la col·laboració
Com a part de la seva contribució, SOCIB va presentar el pòster “Towards a regional Digital Twin of the Balearic Sea for sustainable ocean management” de Mélanie Juza et al., que mostra el treball realitzat per convertir eines prototip en infraestructures digitals operatives al servei de la governança regional.
Tintoré també hi va participar com a coautor en la sessió “From Science to Shoreline: Bridging Knowledge, Policy, and Action for Coastal Resilience”, amb la comunicació oral “CoastPredict: Advancing Coastal Resilience through Integrated Observation, Prediction, and Cloud-Based Solutions”, reflectint el compromís de SOCIB amb la col·laboració internacional.
Altres intervencions destacades inclogueren la sessió “Establishing Community Interfaces to Optimise Outcomes and Maximise Impacts from Digital Twins of the Ocean”, amb una presentació sobre implicació comunitària i disseny d’interfícies en què va col·laborar Tintoré, i la sessió “Inclusive Science-Policy-Society Interfaces”, on l’equip liderat per Emma Reyes va presentar el pòster “FOCCUS: supporting ocean action with improvements to European coastal monitoring and forecasting”.
Per cloure la participació de SOCIB, Tintoré va intervenir a la taula rodona de la sessió de Mercator Ocean International, “Call for Action to Advance Ocean Prediction Capabilities for the Benefit of Society”, on va subratllar la importància d’avançar de manera estratègica i col·laborativa en la transició cap a un oceà digital. En línia amb aquesta visió, Pierre Bahurel, CEO de Mercator Ocean, va declarar: “Estem preparats per al One Ocean Digital Twin Challenge”.