La ICTS SOCIB col·labora amb el Laboratorio Subterráneo de Canfranc en la validació de cobertes protectores clau per al telescopi internacional de neutrins Hyper-Kamiokande

El Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha col·laborat amb el Laboratorio Subterráneo de Canfranc (ICTS LSC) en la validació de cobertes protectores clau per al futur telescopi de neutrins Hyper-Kamiokande, un projecte internacional amb participació espanyola. Aquesta cooperació entre Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) ha estat possible gràcies a les prestacions del Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB i a l’equip tècnic de la ICTS SOCIB, que ha permès avaluar sensors de llum en condicions extremes. Amb aquest objectiu, s’han sotmès a ones de pressió de 50 bars en immersions de 80 m de profunditat al Mediterrani.
Aquesta col·laboració ha permès la seva validació, combinant l’experiència del LSC en física de partícules amb la capacitat de SOCIB per fer proves en entorns oceànics reals. El treball conjunt subratlla el paper clau de les ICTS en el desenvolupament de projectes científics d'avantguarda.

Imatge: Validació de cobertes protectores clau per al telescopi internacional de neutrins Hyper-Kamiokande a bord del Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB. Laboratorio Subterráneo de Canfranc (ICTS LSC).
Les proves de validació han comptat amb la participació de personal enginyer i físic del LSC, el Centro Internacional de Física de Donostia (DIPC), la Universitat de Girona (UdG) i les Universitats de Keio, Osaka i Tòquio, així com de l’Institut de Recerca de Raigs Còsmics (ICRR) al Japó; a més del personal tècnic de la ICTS SOCIB.
Després de l’èxit d’aquestes proves, avui s’anuncia al Japó la validació d’aquestes cobertes protectores desenvolupades en col·laboració amb la indústria espanyola per a la seva producció, marcant una fita en la contribució de la indústria i la recerca espanyola al projecte. Aquest pas permetrà avançar cap a la fabricació a gran escala dels components clau del telescopi, la posada en marxa del qual està prevista per al 2027. Hyper-Kamiokande investigarà les propietats essencials dels neutrins, proporcionant informació clau sobre fenòmens astrofísics com les supernoves i els processos que generen l’energia solar.
Col·laboració internacional
Amb la participació de més de 600 investigadors de 20 països en sis continents, Hyper-Kamiokande és un exemple de cooperació científica a escala global. En aquest context, "la col·laboració entre SOCIB i LSC reforça la projecció internacional de la recerca espanyola i subratlla la importància de la cooperació interdisciplinària en el desenvolupament de noves infraestructures científiques", destaca Carlos Peña, director de la ICTS LSC.
Així mateix, "aquesta iniciativa posa en valor el paper de les ICTS en la comunitat científica, promovent l’accés als seus serveis i capacitats. A més, evidencia el potencial del mapa d’infraestructures desenvolupat en les darreres dues dècades, facilitant sinergies estratègiques entre disciplines, centres de recerca i el sector privat. Tot això contribueix a la competitivitat de la indústria europea, plenament alineat amb l’Informe Draghi de la Comissió Europea de 2024, que ressalta el paper clau de les infraestructures de recerca per a la competitivitat d’Europa", assenyala Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB.
Innovació tecnològica en el desenvolupament de sensors i impacte en la indústria espanyola
Peña destaca els avenços assolits en col·laboració amb diverses institucions espanyoles i internacionals: "Els grups espanyols dels centres de recerca LSC, UdG i DIPC, en col·laboració amb les Universitats de Keio, Osaka i Tòquio, l'ICRR i la indústria espanyola, hem desenvolupat múltiples innovacions tecnològiques. Destaquen les millores en el disseny i la fabricació de les cobertes protectores dels sensors, basades en acer i acrílic UVT; un sistema de fixació del sensor al protector; i un sistema de detecció submarí que ha permès validar la resistència d’aquests components davant variacions brusques de pressió".
La validació en aigües profundes ha estat clau per confirmar l'efectivitat d'aquestes innovacions, segons Peña: "El Vaixell SOCIB ens ha permès realitzar proves diàries en una zona propera a la badia de Palma, amb profunditats superiors als 100 metres. L’experiència i l’equipament de l’equip tècnic de SOCIB i la tripulació han estat essencials per superar les dificultats inherents a l’execució dels experiments".
Aquestes proves han permès confirmar que el sistema de protecció dels detectors, dissenyat pels grups espanyols i fabricat per la indústria nacional, garanteix la seguretat del detector en cas de trencament d’algun dels seus 20.000 sensors. "Hem observat per primera vegada que, en forçar la generació d’una ona expansiva en el medi, el sistema de protecció atenua la reacció en cadena, evitant el risc d’un incident catastròfic", afegeix Peña.
La validació exitosa ha permès avançar a la fase de preproducció, amb la fabricació de 12.400 unitats finançades pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU) amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). "Esperem que la demostració de la gran qualitat de la producció industrial nacional a escala internacional obri noves oportunitats en mercats emergents", explica Peña.
Un banc de proves al Mediterrani per a la ciència global
El recent descobriment al Mediterrani del neutrí més energètic mai detectat pel telescopi submarí KM3NeT, amb una energia 20 vegades superior a la de qualsevol neutrí registrat prèviament, reforça la importància dels experiments dissenyats per estudiar aquestes partícules fonamentals. En aquest context, "el Mediterrani es consolida com un entorn estratègic per a la recerca, proporcionant condicions ideals per a la validació de tecnologies essencials en grans experiments internacionals", conclou Tintoré.