Visitants al SOCIB: la Delegació xinesa de la SOA (Administració Estatal Oceànica), encapçalada pel seu director Li Xaoming, visità el SOCIB
La Delegació xinesa de l’Administració Estatal Oceànica (SOA, en anglès) encapçalada pel seu Director General, el Sr. Li Xiaoming i acompanyat del Director General Adjunt Chen Yue (i cinc col·legues més de la SOA) visitaren el SOCIB el dia 2 de desembre de 2011. Els visitants es mostraren especialment interessats en les capacitats de resposta de l’Oceanografia Operacional i les eines de suport per a la presa de decisions en virtut dels vessaments accidentals de petroli desenvolupades pel grup TMOOS/IMEDEA (arran de la marea negra produïda pel Prestige al novembre de 2001 i l’abocament del Don Pedro a Eivissa al juliol de 2007) i en aquests moments pel SOCIB.
La visita fou coordinada per Víctor Escobar (Director General de Sostenibilitat de la Costa, MARM). El Director del SOCIB presentà les activitats en curs relacionades amb els vessaments d’hidrocarburs (PWP adjunt). Tomeu Garau presentà les diferents infraestructures de monitoratge, modelització i del centre de dades posant especial èmfasi en el rol exercit per les noves tecnologies multi-plataforma de monitorització (com és el cas del gliders i/o boies de deriva superficials, amb recollida de dades a temps real, i la capacitat de processament i distribució d’aquestes) de REA (Avaluació Ràpida d’Impacte Ambiental), eines dutes a terme per la modelització i seguiment, actualitzades i emmarcades dintre de projectes de recerca (com actualment MyOcean i Tosca). Així mateix, es parlà de les activitats associades a la integració de dades i a la interoperabilitat que permeten l’intercanvi, la visualització i la disponibilitat de les dades d’una forma senzilla pels usuaris.
Foren també d’especial interès les aplicacions de la Divisió SIAS, l’Índex de Sensibilitat Ambiental (seguint la pauta marcada per l’Oficina de Resposta i Restauració de la NOAA) desenvolupat per a la caracterització costanera, i els Indicadors de Sostenibilitat per la GIZC (Gestió Integrada de Zones Costaneres), desenvolupats i duts a terme a la illa de Menorca. Finalment, es presentà la combinació de tots els productes generats pel SOCIB, formats per dades físiques i biogeoquímiques, així com indicadors socioeconòmics, que mostren el potencial científic i tecnològic del SOCIB baix un enfocament social i de desenvolupament d’eines de suport a la presa de decisions i sistemes basats en la gestió sostenible.
- Presentació: "New capabilities for science based operational oceanography response to oil spill in coastal waters" (Anglès)