La ICTS SOCIB presenta la seva nova seu al Port de Palma

  • Aquesta infraestructura clau per a la investigació del Mediterrani formarà part del Pol Marí d’R+D+I del GOIB, al Moll Vell del Port de Palma, i es preveu que entri en funcionament el 2023.

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha presentat avui als mitjans de comunicació i la societat balear el projecte arquitectònic de la nova seu del SOCIB al Moll Vell del Port de Palma, i el programa científic, tècnic i divulgatiu associat a aquesta. El nou edifici s'emmarca en els avenços del Pol Marí d’R+D+I del Govern de les Illes Balears (GOIB), en aliança amb l'Autoritat Portuària de Balears (APB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) d’Espanya, per contribuir estratègicament a l'avanç de la ciència a Balears, en un context de canvi climàtic i sostenibilitat. Aquest projecte, amb una inversió que ascendeix a 8.226.363,26 € (IVA inclòs), està cofinançat pel CSIC i el GOIB a través del programa operatiu FEDER de la Unió Europea i va en línia amb la necessitat estratègica d'un nou impuls a la recerca per aconseguir un model productiu més sostenible i inclusiu, fomentant l'economia blava.

Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, durante la presentación del nuevo edificio del SOCIB que ha tenido lugar, este jueves, en el Consolat de Mar, Palma.

Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, durant la presentació del nou edifici del SOCIB que ha tingut lloc, aquest dijous, al Consolat de Mar, Palma. CAIB

“El nou edifici pretén conciliar la integració amb l'entorn amb una clara vocació tecnològica i contemporània, allotjant des de laboratoris de recerca fins a espais d'exposició i divulgació oberts a la ciutadania”, ha destacat el director de la ICTS SOCIB, Joaquín Tintoré, a la presentació que ha tingut lloc, aquest dijous, al Consolat de Mar. A la presentació han intervingut també la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i la presidenta del GOIB, Francina Armengol. A més a més, han assistit a l'acte el secretari general d’Investigació del MICINN, Rafael Rodrigo; el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret; el director general de Política Universitària i Recerca, José Luís Pons; la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo; el batle de Palma, José Hila; el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Francesc Antich; i la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset.

D'acord amb les declaracions de la presidenta del CSIC, la rellevància i la inversió del projecte arquitectònic i programàtic del SOCIB suposa el suport de totes les institucions implicades en la consolidació i l’extensió de l'activitat d'aquesta Infraestructura Cientificotècnica Singular (ICTS), en el marc regional i nacional de l’R+D+I marina. Així, tal com ha apuntat Tintoré, el SOCIB esdevé un compromís de futur i d'interès estratègic pel MICINN, el CSIC, el GOIB i l’APB. “La construcció del nou edifici del SOCIB no només suposa l'oportunitat de construir una seu d'acord amb les nostres necessitats, sinó de convertir-nos, a través d'un ambiciós programa científic, tècnic i divulgatiu amb el qual estem molt il·lusionats, en un punt de trobada i de col·laboració entre institucions i agents socials i econòmics davant del mar que ens uneix, el Mediterrani”, ha recalcat el director de la ICTS SOCIB.

“Aquesta nova seu tindrà 3.748 m2 i constarà de 3 plantes i un soterrani, donant resposta a les necessitats d'una infraestructura d'investigació, una ICTS, amb la voluntat d'esdevenir una plataforma activa i dinàmica que afavoreixi la generació d’idees i projectes, i la trobada i la col·laboració entre investigadors i agents socials i econòmics”, ha apuntat la presidenta del CSIC.

Punt de trobada i col·laboració

El nou edifici tindrà una capacitat per acollir entre 100 i 120 treballadors, incloent-hi investigadors i estudiants en formació, tècnics, professors visitants, estudiants en pràctiques, etc. Es caracteritzarà, entre altres qüestions, per la sostenibilitat, funcionalitat, versatilitat i modularitat dels seus espais amb un espai interior diàfan i transparent que potenciarà la connectivitat visual i espacial a través de la qual pretén facilitar els intercanvis entre el personal, treballant tant de forma individual com cooperativa. “Estem parlant d'un edifici molt mediterrani en la seva concepció, sostenible i transitable, un centre on connectar la investigació oceanogràfica amb els agents socials i econòmics, mitjançant espais privats i públics. Un edifici que infongui valor i renovació simbòlica a l'emplaçament d'acord amb els seus valors i una arquitectura que interaccioni amb l'entorn i el paisatge, reflectint la identitat corporativa del projecte”, ha afegit Tintoré. 

“Amb aquest nou edifici i en aquesta nova ubicació, com a part del Pol Marí, el SOCIB serà una peça clau perquè la comunitat Balear es converteixi en un referent internacional en un camp de coneixement crític, com el dels oceans”, ha apuntat el ministre de Ciència i Innovació. En aquest sentit, la presidenta del GOIB ha destacat l'aposta forta de la comunitat per l'economia del coneixement, la investigació i la ciència, donant suport als centres de recerca de la regió “perquè creiem que d'aquí sortiran les millors idees per a les generacions futures”. Per a un arxipèlag com les Illes Balears “és fonamental l'estudi del mar i el suport a la fragilitat que té tant la nostra terra com el nostre oceà, davant les amenaces del canvi climàtic”, ha recalcat Armengol. I ha afegit: “El nostre patrimoni i la nostra major diversitat es troben al mar Mediterrani i a les nostres costes”. Finalment, Armengol ha agraït a totes les parts implicades i especialment al SOCIB i, en particular, al seu director Joaquín Tintoré, per la seva tasca i empenta per fer possible aquest projecte que s'emmarca en el camí de la sostenibilitat del GOIB. El termini previst per a la seva construcció és de dos anys i, per tant, s'estima que podria estar en funcionament el 2023.

Després d'aquest acte, el director de la ICTS SOCIB s'ha reunit amb els seus homòlegs de l'IFISC (CSIC-UIB), l’IMEDEA (CSIC-UIB), l’IEO i l’INAGEA, a la conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, amb l'objectiu de revisar i posar en comú les prioritats científiques. A aquesta trobada hi han assistit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret; el director general de Política Universitària i Recerca, José Luís Pons; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; el secretari general d’Investigació, Rafael Rodrigo; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset; el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet; i el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, Enrique García.

Més informació