“CANALES SPRING 2021”: Nova campanya oceanogràfica al mar Mediterrani del vaixell oceanogràfic SOCIB

El maig de 2021, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIBva realitzar la campanya oceanogràfica “CANALES SPRING 2021” a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB (V/O SOCIB), amb l'objectiu de seguir aprofundint en el coneixement de l'estat i la variabilitat del mar Balear, consolidant i desenvolupant la investigació científica. La campanya “CANALES SPRING 2021” forma part de la campanya permanent de la ICTS SOCIB “CANALES” i també és una contribució al projecte d'infraestructura JERICO-S3 finançat per la UE, en el marc de les activitats del “Pilot Supersite of North-Western Mediterranean Sea”.

“CANALES SPRING 2021”: New oceanographic cruise in the Mediterranean Sea by the research vessel SOCIB

La campanya oceanogràfica va realitzar diversos transsectes al Canal de Mallorca i el Canal d'Eivissa, dos indrets rellevants del mar Mediterrani, una àrea d'especial interès per ser un punt calent de biodiversitat i que permet als investigadors comprendre els processos i la complexa circulació i intercanvi de masses d'aigua entre conques, en un “punt d'estrangulament” en el flux de retorn ciclònic abans de sortir a l'oceà Atlàntic a través de l'Estret de Gibraltar. Amb aquesta finalitat, la campanya va consistir en el mostreig de paràmetres físics, químics i biològics (models CTD i mostreig d'aigua) al Canal de Mallorca i el Canal d'Eivissa.

A més, l'equip de la ICTS SOCIB a bord del V/O SOCIB va llançar un glider (sdeep06) davant la costa d'Eivissa i dues boies de deriva superficials (SVP-B) al Canal d'Eivissa, aquestes últimes en el marc del Global Drifter Program (NOAA). Aquest programa té com a objectiu mantenir una matriu global de 5 x 5 graus d'aproximadament 1300 boies de deriva superficials rastrejades per satèl·lit per satisfer la necessitat d'observacions in situ, així com proporcionar un sistema de processament de dades per a l'ús científic d'aquestes dades. A més, també es van recol·lectar mostres de microplàstics en tots dos canals utilitzant una xarxa d'arrossegament de manta o 'manta TRAWL' per monitoritzar l'estat actual de la distribució de residus plàstics flotants per tal de verificar la seva correspondència amb els models de predicció. A més, com a part de la campanya oceanogràfica “CANALES SPRING 2021”, els investigadors també van realitzar un primer estudi pilot de mamífers marins i altres espècies sentinella amb mostreig d'ADN ambiental al Canal d'Eivissa, en coordinació amb la Universitat de València.
 
Aquesta campanya oceanogràfica ha estat una de les campanyes pilot que ha utilitzat el sistema de bord EARS, un entorn de programari desenvolupat pels socis del projecte Eurofleets, finançat amb fons europeus, en què participa la ICTS SOCIB.
 
L'informe inicial de la campanya està disponible al repositori de dades de la ICTS SOCIB RAMADDA i les metadades i dades obtingudes d'aquesta campanya es poden trobar al catàleg de dades de thredds de la ICTS SOCIB.