La ICTS SOCIB celebra la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2021

  • Durant el mes de novembre, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) organitza activitats de divulgació per a tots els públics en el marc de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia del CSIC.

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa en la Setmana de la Ciència i la Tecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) aquest novembre, organitzant diverses activitats de divulgació per a tots els públics, incloent-hi l'exposició fotogràfica gratuïta SOCIB: “Investiguem el mar, compartim futur” als Jardins del Centre Cultural La Misericòrdia del Consell Insular de Mallorca, a Palma, del 4 al 26 de novembre. És la gran cita anual de la divulgació científica que se celebra arreu d’Espanya amb l'objectiu d'apropar la ciència al públic de totes les edats, estimular el gust pel saber científic i incentivar la participació de la ciutadania en qüestions científiques.

La Setmana de la Ciència s’originà a França el 1991, quan el ministre francès d’Investigació Hubert Curien va decidir obrir per primera vegada al públic els jardins del ministeri per celebrar el desè aniversari de la seva creació, amb l'objectiu d'apropar la ciència parisenca i els seus protagonistes a la ciutadania. Aquest esdeveniment local va ser precursor de Sciences en fête (posteriorment Fête de la Science) que va adquirir caràcter nacional i periodicitat anual. Inspirada en aquest, des del 1993, cada any se celebra la Setmana Europea de la Ciència.

A Espanya, la Setmana de la Ciència i la Tecnologia se celebra des del 2001 amb activitats de divulgació a centres de recerca, parcs tecnològics, museus, universitats, etc. Les institucions i els centres de recerca posen en contacte directe la ciutadania amb els científics i les científiques, per conèixer els darrers avenços en ciència i les seves principals línies de recerca.

Programa d’activitats de la ICTS SOCIB

Des d'activitats en línia per a estudiants fins a tallers i exposicions, a més de diversos recursos educatius, el programa de la ICTS SOCIB per a la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2021 ofereix múltiples formats per a tots els gustos i les edats.

El 3 de novembre, de 12 a 13 hores, i el 4 de novembre, de 10.30 a 11.30 hores, la ICTS SOCIB ofereix el taller “Follow the Glider en el marc de les activitats organitzades per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB). Com a part del taller, es presenta aquesta eina web educativa per descobrir què són els planadors submarins o gliders i prendre consciència de la seva importància per a la investigació oceànica.

Del 4 al 26 de novembre, la ICTS SOCIB exhibeix la seva exposició fotogràfica gratuïta SOCIB: “Investiguem el mar, compartim futur” als Jardins del Centre Cultural La Misericòrdia del Consell Insular de Mallorca, a Palma. L'horari de visites és de dilluns a divendres de 8.30 a 20.30 hores i dissabtes de 9.30 a 13.45 hores. Les imatges d’aquesta exposició posen en valor el paper de la ciència i dels observatoris oceànics en la conservació de l’oceà i mostren el compromís de la ICTS SOCIB amb la societat a través de la investigació d’excel·lència, el desenvolupament tecnològic, l’impuls de la participació pública en l'àmbit marí i costaner, i el foment de la cultura oceànica. Aquesta exhibició s'emmarca en l’aliança de la ICTS SOCIB i el Consell Insular de Mallorca per la promoció i l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, fomentant l'educació ambiental marina per conèixer, difondre i conservar el mar Mediterrani en un marc global de sostenibilitat.

També fins al 26 de novembre, la investigadora de la ICTS SOCIB Aina García participa en Somos científicos y científicas, sácanos de aquí (zona tardor), un concurs de divulgació per a personal investigador en el qual estudiants de secundària interactuen amb científiques i científics a través d’Internet.

A més, durant la Setmana de la Ciència i la Tecnologia, els recursos educatius de la ICTS SOCIB segueixen disponibles per accedir-hi i descarregar-los a través del web MEDCLIC: “El Mediterrani a un clic”. A través d'activitats i recursos en multitud de formats i dirigits a tots els públics, la ICTS SOCIB fomenta la cultura oceànica acompanyant al públic en el seu descobriment de la immensitat, la bellesa i el misteri de l'oceà, la seva extrema riquesa en biodiversitat, la importància dels seus recursos i la salut de l'oceà, i la funció que exerceix en la regulació del clima.