La ICTS SOCIB, Primer Premi al millor projecte nacional finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

  • La gestió de la Flota de Gliders guardonada pels 300 assistents representants dels diferents organismes de l'Administració General de l'Estat, les Comunitats Autònomes, les Entitats Locals i la Comissió Europea.

El projecte de millora de l'equipament científic del SOCIB, que permet augmentar les capacitats existents en l'àmbit de la recerca sobre el medi ambient marí i costaner en Balears, ha aconseguit el Primer Premi al millor projecte nacional finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquest guardó s'ha atorgat durant els Actes de Política Regional i Fons Europeus a Espanya corresponents als anys 2020 i 2021, organitzats pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública que, en aquesta ocasió, s'han hagut de celebrar de manera telemàtica durant els dies 15 i 16 de desembre a causa de la pandèmia de Covid-19.

L'esdeveniment, que serveix per difondre la importància de la Política de Cohesió europea com a eina per impulsar el desenvolupament econòmic, el progrés social i la sostenibilitat ambiental a Espanya, va permetre conèixer els millors projectes seleccionats per totes les Comunitats Autònomes i l'Administració General de l'Estat que s'han dut a terme amb el suport financer de la UE.

Rosa Rodríguez, del Servei de Estratègia Corporativa, Comunicació i Cultura Oceànica del SOCIB, va ser l'encarregada d'explicar el funcionament de la nova tecnologia marina adquirida, que ha suposat una inversió de 946.425 €. Especialment, el funcionament dels gliders, petits submarins no tripulats, d'uns 2 metres de llarg, que s'utilitzen per obtenir variables essencials de l'oceà, com la temperatura, salinitat, clorofil·la i oxigen, entre d'altres. Aquesta informació és de gran importància en la modelització i predicció oceànica, relacionats amb el temps oceànic, el canvi climàtic i la circulació oceànica.

La majoria dels més de 300 assistents representants dels diferents organismes de l'Administració General de l'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, així com de la pròpia Comissió Europea, participants en l'Acte han valorat amb els seus vots la qualitat del projecte.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha felicitat la ICTS SOCIB i tots els implicats en el projecte pel seu "incansable treball per continuar ampliant coneixements sobre l'entorn marí". Així mateix, ha agraït a l'equip de gestió del programa Feder de la Direcció General de Fons Europeus "la seva professionalitat i dedicació, que situen les Balears entre les comunitats més complidores i rigoroses" en matèria de finançament europeu.

Per la seva banda, el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, ha dit que aquest premi és “un altre indicador que demostra, una vegada més, la bona gestió que es fa a les Balears amb el finançament europeu, i de la importància d'aquests fons per contribuir a una economia més sostenible i basada en el coneixement”.

Joaquim Tintoré, així mateix, ha expressat "el compromís de continuar avançant en el coneixement i monitorització permanent del Mediterrani, per a aconseguir, des de la recerca i amb una clara vocació pública, la gestió sostenible dels recursos marins i costaners a les Illes Balears".

Més informació

  • Presentació de Rosa Rodríguez: Adquisición de Equipamiento Científico y flota de gliders para la investigación en el Mediterráneo
  • Nota de Premsa de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura (19 de desembre)