L’ICTS SOCIB celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència

Tot i que s'ha recorregut un llarg camí per assolir un món més igualitari, el gènere condiciona la manera com la societat valora i recompensa els èxits. Per tant, per assolir una ciència diversa i inclusiva és important destacar el paper de les dones científiques. Per això i amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, que se celebrarà el proper 11 de febrer, des de l’ICTS SOCIB llancem una campanya de sensibilització en xarxes socials, en la qual compartirem els testimonis de les nostres investigadores i tècniques, donant visibilitat a la tasca que fan. La campanya es difondrà a través de les nostres xarxes socials (Twitter: @socib_icts i Facebook: ICTS SOCIB) i amb els hashtags #11F, #11FBalears i #DonesSOCIB.

Cal destacar que la mitjana de dones de dones dedicada a les ciències oceàniques és del 39%, segons l'Informe Mundial sobre les Ciències Oceàniques del 2020 (UNESCO - COI. Global Ocean Science Report 2020). En aquest sentit, l’ICTS SOCIB compta amb un 45% de dones al seu equip, un 8% superior a la mitjana mundial d'investigadores i tècniques dedicades a les ciències oceàniques. A més, l’ ICTS SOCIB avança per incorporar la dimensió de gènere a les ciències marines i en aquests moments també està abordant la implementació del seu Pla d'Igualtat.

La comunitat educativa és clau per fomentar les vocacions científiques, per això llancem la segona edició del joc online educatiu gratuït “Coneix les oceanògrafes d'ahir i avui”, en castellà, català i en anglès. Aquest joc, basat en la plataforma gratuïta per a l'aprenentatge mòbil Kahoot!, està destinat a l'alumnat de secundària (i al públic en general). Aquest Kahoot! fa un repàs per la història de les dones a l'oceanografia des de la primera i única dona que va fer la volta al món a l'època de les grans exploracions, Jeanne Baret (1740-1807), fins a les heroïnes de la conservació de l'oceà dels nostres dies, que treballen a centres com l'ICTS SOCIB.

A més, des de l'ICTS SOCIB, es distribuiran recursos i materials educatius com la làmina per pintar i retallarQuina oceanògrafa vols ser?” destinada al públic infantil, el vídeoAna, una oceanògrafa del segle XXI” per a tots els públics i la infografiaOceanògrafes, les científiques que estudien l'oceà”, per animar les joves a dedicar-se a aquesta professió científica.

Finalment, i com a part del programa conjunt amb la iniciativa ciutadana 11defebrer, investigadores de l'ICTS SOCIB impartiran les xerrades següents a centres educatius de Mallorca.

  • 4 racons per descobrir amb el SOCIB el mar Mediterrani i Les científiques del SOCIB ens ensenyen el nou observatori de canvi climàtic a Cabrera. Impartides per Aina García i dirigides a estudiants de 1r i 5è de primària de l'Aula Balear.
  • La volta al Mediterrani d'una gota d'aigua. Impartida per Emma Reyes i dirigides a estudiants de 1r i 3r ESO del Col·legi Sant Josep de la Muntanya.

Totes les activitats de l’ICTS SOCIB, així com les organitzades per les diferents institucions científiques de les Illes Balears podran consultar-se a la web 11fbalears.org ia través del hashtag #11FBalears.