FAIR Data: El repositori de dades de la ICTS SOCIB obté la certificació CoreTrustSeal

  • El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) rep aquest reconeixement pel seu treball en bones pràctiques oceàniques i dades obertes per a un oceà sostenible.
  • El CoreTrustSeal demostra que el Repositori de Dades SOCIB està prenent les mesures adequades per garantir infraestructures de dades sostenibles i fiables, com a part de la Política de Ciència Oberta de la ICTS SOCIB.
  • A Espanya, només el CSIC i la ICTS SOCIB han obtingut aquest segell, que garanteix la gestió de les dades de recerca en línia amb els requisits dels principis FAIR i de Ciència Oberta del programa Horizon Europe.

A mesura que creix la nostra dependència tant de les dades digitals com dels repositoris, la qualitat i la fiabilitat de les dades s'han tornat clau, ja que hi ha una necessitat cada vegada més gran de confiar en com i on s'administra i emmagatzema la informació, així com de brindar-hi accés i permetre l’ús d’aquests recursos, fent així realitat la ‘ciència oberta’. La replicació i la validació dels resultats de la recerca (la integritat científica i la transparència) s'han de garantir juntament amb la reutilització de les dades (l’eficiència i el retorn de la inversió), a través de l'intercanvi de dades.

Achieving FAIR Data: SOCIB Data Repository obtains the CoreTrustSeal CertificationEn aquest entorn digital, els principis FAIR reconeguts internacionalment (per les seves sigles en anglès que en espanyol signifiquen: trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables) descriuen com s'han d'organitzar els resultats de la recerca, perquè s'hi pugui accedir, comprendre'ls, intercanviar-los i reutilitzar-los més fàcilment. A més, ajuden a definir pràctiques de gestió de dades transparents i d'alta qualitat. Els mecanismes de certificació, com el CoreTrustSeal per a repositoris digitals, contribueixen a generar ‘TRUST’ (per les seves sigles en anglès que en espanyol signifiquen: transparència, responsabilitat, enfocament en l'usuari, sostenibilitat i tecnologia) en la infraestructura de dades de recerca per a garantir que les dades siguin accessibles en el futur.

De fet, compartir dades de la manera més oberta possible és condició d'Horizon Europe, el programa marc d'inversió en recerca i innovació de la Unió Europea per al període 2021-2027. El mateix s'aplica en el cas del mandat d'accés obert del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) (a través de DIGITAL.CSIC) que posa èmfasi en la gestió de les dades de recerca d'acord amb els principis FAIR. A nivell internacional, també hi ha un impuls per construir un consens global sobre ciència oberta, implementant mesures concretes que acostin a la ciutadania a la ciència, juntament amb un compromís amb una millor distribució i producció de ciència al món. En particular, la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible de l'ONU és un marc general que es basa en les capacitats existents i desenvolupa dades obertes i ciència oberta per garantir un oceà transparent i accessible, inclosa la facilitació de la Cultura Oceànica mitjançant la democratització de l’accés a les dades i el coneixement.

En aquest context, SOCIB ja és a l'avantguarda de la gestió de dades i s'alinea amb els principis FAIR i els requisits de Ciència Oberta d'Horizon Europe, com a part de la Política de Ciència Oberta de la ICTS SOCIB. Ara, després d'obtenir el CoreTrustSeal per a repositoris de dades, la ICTS SOCIB continua els seus esforços per convertir-se en una plataforma de dades marines a llarg termini que ofereix gestió de dades i experiència tècnica per permetre l'accés lliure i obert a dades marines i productes de dades integrades, estandarditzades i harmonitzades per al mar Mediterrani. Això se suma a proporcionar coneixements marins essencials per accedir als conjunts de dades marines in situ més complets.

Des dels seus inicis el 2010, la ICTS SOCIB ha brindat accés obert en temps real a les dades recopilades a totes les parts interessades: investigadors, administradors, usuaris finals i professionals marins i marítims, i el públic en general; en línia amb una missió ben definida d'oferir observacions oceàniques en benefici de la ciència i la societat. Així, la ICTS SOCIB processa, verifica, distribueix i arxiva aquestes dades, garantint el compliment dels estàndards internacionals per assegurar la qualitat i la interoperabilitat en la gestió de dades. La combinació de fonts i tipus d'informació diferents (sèries temporals, perfils, trajectòries, imatges, dades acústiques, etc.) requereix mètodes apropiats per recopilar, catalogar, mostrar i distribuir aquesta informació. Per això, la ICTS SOCIB treballa per proporcionar als usuaris un sistema per visualitzar i descarregar fàcilment les dades d’interès, el Repositori de Dades SOCIB. A més, d'acord amb Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, “el fet de mantenir-se en fitxers permet que les dades oceàniques segueixin sent útils i significatives per al futur”.

CoreTrustSeal per al Repositori de Dades SOCIB

El camí cap a la certificació CoreTrustSeal va començar per al Repositori de Dades SOCIB l'agost de 2019, després de ser seleccionat entre 80 candidats per participar en una convocatòria del programa de suport FAIRsFAIR per a repositoris de dades, juntament amb 10 repositoris més. El repositori SOCIB va ser avaluat en termes del seu enfocament en la conservació i la reutilització de dades a llarg termini, així com per la seva viabilitat per obtenir la certificació CoreTrustSeal.

Durant la implementació, la ICTS SOCIB ha rebut suport continu de FAIRsFAIR i la seva experiència en la integració dels principis FAIR i els requisits per a la certificació. “Ha suposat dos anys de treball intens de moltes persones per aconseguir els 17 Requisits bàsics de repositoris de dades fiables, que inclouen: Context (R0), Missió/Abast (R1), Llicències (R2), Continuïtat de l'accés (R3), Confidencialitat/Ètica (R4), Infraestructura organitzativa (R5), Orientació experta (R6), Integritat i autenticitat de les dades (R7), Avaluació (R8), Procediments d'emmagatzematge documentats (R9), Pla de preservació (R10), Qualitat de dades (R11), Fluxos de treball (R12), Descobriment i identificació de dades (R13), Reutilització de dades (R14), Infraestructura tècnica (R15), i Seguretat (R16)”, explica Miquel Àngel Rújula, tècnic del Centre de Dades de la ICTS SOCIB i responsable de la part final de la implantació a SOCIB.

“Per aconseguir els requisits de CoreTrustSeal, la majoria dels nostres processos interns de gestió de dades han estat actualitzats i millorats. El repositori de dades també s'ha desenvolupat a partir d'un component implícit del Sistema d'Observació Multiplataforma SOCIB, convertint-se en un servei explícit i fiable ofert a la comunitat marina oceànica”, destaca Juan Gabriel Fernández, responsable del Centre de Dades de la ICTS SOCIB.

Actualment, hi ha 179 repositoris a tot el món, 103 dels quals són a Europa. A Espanya, només el CSIC, a través del seu repositori DIGITAL.CSIC, i SOCIB compten amb aquest segell. Pel que fa als repositoris de dades oceàniques, diverses institucions destacades en el camp de l'oceanografia i les ciències marines compten amb aquesta certificació, com l’IFREMER-SISMER, a França, el Permanent Service for Mean Sea Level (NOC), al Regne Unit, i el World Data Service for Oceanography (NOAA) i l’Ocean Biology Data Active Archive Center (NASA), als Estats Units.

Referències

Fernández, J. G., Rotllán, P., Charcos, M., Frontera, B., Notario, X., Ruiz, I., Rújula, M. À., Gomila, M., Gómara, S., & Tintoré, J. (2021, April 12-14). How certification process is helping SOCIB to improve Data Quality Management. [Poster presentation]. IMDIS 2021 International Conference on Marine Data and Information Systems, Online. https://imdis.seadatanet.org/files/IMDIS2021_poster_127.pdf