La Nit de la Recerca torna a Palma amb visites al Vaixell Oceanogràfic SOCIB i activitats per a tots els públics

  • El divendres 30 de setembre, de 18 a 21 h, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) organitza activitats lúdiques i gratuïtes per a tots els públics, incloent-hi visites guiades al Vaixell Oceanogràfic, “Canyes amb científics/ques”, tallers infantils i l'exposició “EuroSea”.

Com cada any, el proper divendres 30 de setembre el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) celebra la Nit de la Recerca 2022 amb diverses activitats científiques divulgatives i gratuïtes adreçades a tots els públics, a l'Escala Reial del port de Palma, davant de la Llotja. Entre les 18 i les 21 h, aquesta institució pública dedicada a la recerca marina i costanera al Mediterrani, oferirà visites guiades (prèvia inscripció obligatòria) al Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB, a més de l'activitat “Canyes amb científics/ques”, el taller “SOCIB Kids: activitats per a petits/es oceanògrafs i oceanògrafes” i l'exposició itinerant “EuroSea”. Tot això amb l'objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la seva tasca investigadora i l'impacte de l'oceà i les ciències marines en la nostra vida quotidiana.

La “Nit de la Recerca” vuelve a Palma con visitas al Buque Oceanográfico SOCIB y actividades para todos los públicos

Visites guiades per a tots els públics al Vaixell Oceanogràfic del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) durant la Nit de la Recerca.

El personal investigador i tècnic de la ICTS SOCIB ultima els preparatius de la jornada de portes obertes al V/O SOCIB per trobar-se amb la ciutadania, compartir la seva passió pel mar i donar a conèixer com s'investiga l'oceà al segle XXI. Aprofitant el marc de la Nit de la Recerca, aquesta jornada permetrà mostrar el treball de camp i l'equipament científic que s'utilitza durant les campanyes oceanogràfiques. L’assistència a les visites guiades requereix la inscripció prèvia obligatòria.

A més, l'activitat “Canyes amb científics/ques” permetrà conèixer encara més de prop i prendre's una canya amb l'equip de la ICTS SOCIB. Aquests investigadors i investigadores recullen dades, fan prediccions i fins i tot piloten planadors submarins. En particular, explicaran com treballen en la monitorització de platges per millorar-ne la gestió i la seva resposta al canvi climàtic, la millora de la resposta davant d'emergències al mar, l'estudi dels impactes del canvi global a l'oceà i el desenvolupament d'eines d'alerta primerenca davant d'esdeveniments climatològics extrems, o la gestió i l’accés a dades oceàniques. L'activitat s'adreça a amants del mar, persones amb curiositat per l'oceanografia i estudiants amb interès en la investigació marina i les ciències en general (no se servirà alcohol a menors de 18 anys). Aquesta activitat serà d’accés lliure.

Per als més petits, el taller “SOCIB Kids: activitats per a petits/es oceanògrafs i oceanògrafes” els permetrà descobrir l'oceanografia a través de làmines per acolorir, jocs de construcció i puzles. L'activitat està adreçada a nens i nenes entre 3 i 11 anys acompanyats pels seus familiars. Els tallers també seran de lliure accés.

Finalment, l'exposició “EuroSea” presentarà la tasca de 53 organitzacions internacionals, incloent-hi la ICTS SOCIB, que treballen als mars europeus i també l'Oceà Atlàntic, amb l'objectiu de millorar l'observació i la predicció de l'oceà a Europa. El projecte EuroSea, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, proporciona informació i solucions a un ampli ventall de parts interessades, amb l'objectiu de donar suport a la presa de decisions a les àrees del clima i la salut de l'oceà, i impulsar l’economia blava. Aquesta exposició serà igualment de lliure accés.

Sobre la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores

Totes aquestes activitats s'emmarquen a la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores (European Researchers' Night), un esdeveniment organitzat des del 2005 per la Comissió Europea, dins de la iniciativa Marie Skłodowska-Curie del Programa Horizon, en col·laboració amb una àmplia gamma d’institucions públiques i privades. Cada any té lloc simultàniament a més de 300 ciutats de 30 països europeus el darrer divendres de setembre. El seu objectiu és apropar la recerca i la innovació al públic de totes les edats de la mà dels científics i les científiques i d'una forma amena i participativa. A les Illes Balears se celebra des de 2017 sota el paraigua de la Nit de la Recerca.

A Palma, la Nit de la Recerca de les Illes Balears 2022 està impulsada per la Direcció General de Política Universitària i Recerca de les Illes Balears, amb el suport de la Representació Institucional del CSIC a les Illes Balears, la ICTS SOCIB i altres institucions científiques. El programa complet de la Nit de la Recerca de les Illes Balears 2022 es pot consultar aquí