El Vaixell de Recerca Oceanogràfica SOCIB participa en la campanya d'LSC per realitzar proves de sensors de llum del telescopi internacional de neutrins Hyper-Kamiokande

  • Es tracta d’una col·laboració entre dues Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) per desenvolupar recerca d’avantguarda.

El Buque de Investigación Oceanográfica SOCIB participa en la campaña de LSC para realizar pruebas de sensores de luz del telescopio internacional de neutrinos Hyper-Kamiokande

Sensors de llum del telescopi internacional de neutrins Hyper-Kamiokande a bord del Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB.

Entre el 13 i el 17 de febrer, el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha posat el Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB a disposició del Laboratorio Subterráneo de Canfranc (ICTS LSC). Aquesta col·laboració entre ambdues Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) ha permès validar la resistència a la implosió subaquàtica dels sensors de llum del telescopi internacional de neutrins Hyper-Kamiokande, a la badia de Palma, Mallorca. Les proves s'han realitzat a 70 metres de profunditat, i han involucrat el treball del personal enginyer i físic d'LSC, la Universitat de Girona (UdG), el Centro Internacional de Física de Donostia (DIPC) i l'Institut de Recerca de Raigs Còsmics (ICRR) de la Universitat de Tòquio; així com del personal tècnic de la ICTS SOCIB.

Aquesta campanya està emmarcada en el projecte científic internacional per construir el telescopi de neutrins Hyper-Kamiokande (HKK), que compta amb participació espanyola. L'objectiu d’aquest, que començarà a operar el 2027 a Kamioka (Japó), és demostrar la teoria associada a una propietat essencial dels neutrins que explicaria el desequilibri entre la producció de matèria i d’antimatèria a l'inici de l'Univers. Segons els responsables, aquest projecte liderarà, durant les properes dues dècades, l'exploració dels processos termonuclears que donen lloc a l'energia del Sol i la dels processos previs al col·lapse d'estrelles que generen les supernoves. El detector HKK tindrà una massa vuit vegades més gran que el seu predecessor, el detector Super-Kamiokande, i consistirà en un cilindre de 71 metres d'alçada i 68 metres de diàmetre d'aigua ultrapura, equipat amb fotosensors d'alta sensibilitat recentment desenvolupats.

Com a part del projecte, LSC treballa en la producció de cobertes de fotomultiplicadors (PMT) de 20″ i en el disseny de sistemes de ventilació i geomagnètics i de components electrònics, incloent-hi sensors de llum. En particular, durant la campanya a bord del V/O SOCIB s'han “realitzat proves per comprovar la viabilitat d'uns sistemes de seguretat que impedeixen que la implosió d'un sensor de llum del telescopi de neutrins afecti altres sensors destruint-los”, explica el director de la ICTS LSC, Carlos Peña. Es tracta d'“un experiment de ‘frontera’ del qual cal obtenir resultats satisfactoris per poder continuar amb el projecte”, afegeix. A més, “les estructures dissenyades i creades ad-hoc al respecte són de fabricació 100% espanyola. D’aquesta manera, en cas d'èxit a les proves, la indústria espanyola se'n veuria beneficiada”.

La participació del V/O SOCIB en aquest experiment forma part de l'accés competitiu a la ICTS SOCIB, que fomenta l'ús de les seves instal·lacions i serveis per part de grups de recerca públics i del sector privat, tant de la comunitat nacional com internacional, mitjançant un procés d’accés obert competitiu. Tal com explica el director de SOCIB, Joaquim Tintoré, “les ICTS, com ara el SOCIB i LSC, tenen tres característiques fonamentals: són infraestructures de titularitat pública, són singulars i estan obertes a l'accés competitiu. En aquest sentit, al SOCIB estem compromesos amb oferir un servei públic de qualitat en aliança estratègica amb altres ICTS”.

Durant la campanya, la secretària general de recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, Raquel Yotti, acompanyada pel subdirector general i la subdirectora general adjunta de Grans Instal·lacions Cientificotècniques, José Ignacio Doncel Morales i Ángela Fernández Curto, el vicepresident de Recerca Científica i Tècnica del CSIC, José María Martell, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, el director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, la cap de servei de Recerca i Desenvolupament, Catalina Maria Canals Gili, i el director de la ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, han visitat el V/O SOCIB per conèixer de primera mà els objectius i els avenços del projecte.

La secretaria general de investigación del Ministerio de Ciencia e Innovación, Raquel Yotti, visita el B/O SOCIB.

Autoritats a bord del Vaixell Oceanogràfic V/O SOCIB.

Sobre la contribució espanyola al projecte HKK

​El Consorci Hyper-Kamiokande espanyol està format pel Centro de Astropartículas y Física de Altas Energías (CAPA) de la Universidad de Zaragoza, el Centro Internacional de Física de Donostia (DIPC), l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), el Laboratorio Subterráneo de Canfranc (LSC), la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), la Universitat de Girona (UdG), la Universidad de Oviedo (UO), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universidad de Santiago de Compostela (USC). Aquestes nou institucions contribueixen al desenvolupament, la producció i la instal·lació de les cobertes de protecció del fotosensor, al sistema de ventilació, al sistema de compensació geomagnètica, al disseny i la fabricació de mòduls de circuits electrònics i de fonts de radiació per a calibratge, i a diferents elements del detector proper.

Una part de la contribució espanyola al projecte HKK està finançada amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), com a una de les actuacions de la línia d'enfortiment de les capacitats, infraestructures i equipaments dels agents del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació a través de la promoció de noves actuacions en grans infraestructures de recerca europees i internacionals.