Primera pedra de la nova seu del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears

  • El nou edifici del SOCIB, la finalització del qual es preveu el 2024, acollirà la instal·lació científica “SOCIB 2030: Bessó Digital del Mediterrani”.
  • Amb una inversió total prevista de 93.357.664 € els pròxims 10 anys, SOCIB es converteix en un agent estratègic en l'àmbit de l'R+D+I marina i una aposta de futur del MCIN, el GOIB i el CSIC, per enfortir el sistema científic i tecnològic espanyol en l'àmbit de les ciències i les tecnologies marines.

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) tindrà nova seu al Camí de l'Escollera del Port de Palma el 2024, en una parcel·la de domini públic portuari de 959 metres quadrats, on els treballs de construcció han començat recentment. Aquesta seu, ubicada al Pol Marí d'R+D+I de Palma, permetrà desenvolupar un ambiciós programa científic, tècnic i divulgatiu, incloent-hi la nova instal·lació científica “SOCIB 2030: Bessó Digital del Mediterrani”, gràcies al Govern de les Illes Balears (GOIB), al Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN), al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i en aliança amb l'Autoritat Portuària de Balears (APB).

La presidenta del GOIB, Francina Armengol, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, l'alcalde de Palma, Jose Hila, i el director de la ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, han participat avui en l'acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de la ICTS SOCIB. A l'esdeveniment hi han estat presents també el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez Grau, la delegada del Govern a Balears, Aina Calvo, el president de l'APB, Jaume Colom, entre altres autoritats, i l'arquitecte de l'obra, Jovino Martínez Serra. Les obres de l'edifici suposen una inversió de 7.500.000 €, cofinançats pel CSIC i el GOIB, a través del programa operatiu FEDER de la Unió Europea.

 La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, la presidenta del GOIB, Francina Armengol, l'alcalde de Palma, Jose Hila, i el director de la ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, durant l'acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de la ICTS SOCIB. Foto: Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).

Durant l'acte, les autoritats han enterrat l'urna convertida en una càpsula del temps que representa la primera pedra del nou edifici, amb alguns elements simbòlics: les maquetes d'un planador submarí o glider del SOCIB i de l’embarcació tradicional balear 'Llaüt', una mostra de sorra de platja de cadascuna de les illes de l'arxipèlag balear, una ampolla amb aigua del mar Balear recollida al Canal d'Eivissa a mil metres de profunditat, una moneda en curs legal, així com el diari del dia, a més de la documentació del projecte del nou edifici i “La primera dècada de la ICTS SOCIB (2011-2021)”.

Acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de la ICTS SOCIB. Foto: Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).

“La primera pedra és el punt de partida d’un ambiciós projecte científic: ‘SOCIB 2030: Bessó Digital del Mediterrani’”, ha declarat Morant. Aquesta rèplica digital del Mediterrani, que es desenvoluparà en els pròxims anys, combinarà dades històriques i en temps real, integrant intel·ligència artificial, modelatge 3D i realitat augmentada. Aquesta eina innovadora i interactiva permetrà a sectors estratègics i usuaris clau simular possibles escenaris de futur mitjançant models de predicció a la zona del Mediterrani occidental. En definitiva, el Bessó Digital del Mediterrani possibilitarà la protecció del medi marí i la costa, proporcionant respostes a crisis ambientals en temps real i aportant solucions per a la presa de decisions.

Aquest projecte es desenvoluparà en el Pol Marí d'R+D+I del GOIB, en aliança amb l’APB i les obres de la qual dirigeix el CSIC. “El nou edifici comptarà amb 3.748 m2 distribuïts en tres plantes i un soterrani, podent acollir fins a 120 persones. Laboratoris, tallers, oficines i espais de divulgació donen forma al projecte arquitectònic que s'integra perfectament a l'entorn amb una clara vocació contemporània”, ha assenyalat la presidenta del CSIC. “L'edifici està dissenyat per convertir-se en una plataforma oberta i transparent, que serveixi de punt de trobada amb la ciutadania, la comunitat científica i els agents socials i econòmics”, ha afegit Tintoré.

En aquest context, segons Armengol, “amb una inversió total prevista de 93.357.664 € els pròxims 10 anys, SOCIB es converteix en un agent estratègic en l'àmbit de l’R+D+I marina i una aposta de futur per al MCIN, que contribueix al projecte amb 42.596.601 €, el CSIC, l'aportació del qual ascendeix a 3.951.613 €, i, per descomptat, per al GOIB, amb una aportació pressupostària de 46.809.450 €”.

“L'objectiu d'aquest projecte és enfortir el sistema científic i tecnològic espanyol, reforçant el lideratge de Balears en l'àmbit de les ciències i les tecnologies marines, i apostar fermament per l'economia del coneixement a Balears”, ha recalcat Morant. A més, Armengol ha assenyalat que “la ICTS SOCIB és un pilar fonamental del projecte 'Pol Marí d'R+D+I de Palma', que incorpora les ciències i les tecnologies marines com una de les bases estratègiques per vertebrar l’R+D+I marina a la regió, per tal de diversificar el model econòmic a les Illes Balears, incidint en l'economia blava i la sostenibilitat”.

Més informació