La ICTS SOCIB participa en la plataforma Oceans+ del CSIC per investigar la resposta de l'oceà al canvi climàtic

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha presentat recentment la Plataforma Temàtica Interdisciplinar (PTI) Oceans+, un nou instrument que aglutina equips científics que investiguen en ciències marines per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, incloent-hi el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB). Oceans+ té com a missió generar coneixement científic sòlid sobre l'estat ambiental del medi marí i la seva resposta i adaptació al canvi climàtic, per contribuir a assolir el bon estat ambiental d'aquest medi. Aquesta PTI s'alinea amb l'ODS 13, Acció pel Clima, i el 14, Vida submarina, de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de l'Assemblea General de l'ONU.

La ICTS SOCIB participa en la plataforma Oceans+ del CSIC para investigar la respuesta del océano al cambio climático
 

En el marc d'Oceans+ es desenvoluparan noves aproximacions i tecnologies per a l'observació de l'oceà que es podran aplicar directament en camps com l'oceanografia multiplataforma, la predicció oceànica i climàtica, la investigació pesquera i el big data.

L'acte de presentació de la iniciativa, celebrat el 17 de març passat a la Casa de la Ciència de Sevilla, seu de la Delegació del CSIC a Andalusia, va comptar amb la participació de la presidenta del CISC, Eloísa del Pino, la delegada del CSIC a Andalusia, Margarita Paneque, el Vicepresident de Recerca Científica i Tècnica del CSIC, José María Martell, la Subdirectora General per a la Protecció del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Itziar Martín, i els coordinadors de la PTI Oceans+, la investigadora de l'Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN)-CSIC, Emma Huertas, i l'investigador del Centre Nacional Institut Espanyol d'Oceanografia, Pablo Abaunza.

“Una de les fites que perseguim és aprofundir en la investigació sobre el paper de l'oceà en la regulació del canvi climàtic i avaluar les repercussions de la contribució oceànica a la mitigació de l'efecte hivernacle sobre els ecosistemes marins”, va explicar Emma Huertas. “A través d'aquesta plataforma tractarem d'ampliar i enfortir el coneixement científic sobre l'estat ambiental dels nostres mars i oceans en aigües nacionals i la seva evolució davant del canvi climàtic. L'objectiu final és que aquest coneixement pugui ser incorporat i aplicat a la presa de decisions sobre la gestió dels béns, recursos vius i serveis ecosistèmics marins”, va afegir la coordinadora de la plataforma.

El CSIC participa en la plataforma a través del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l'Institut de Ciències del Mar (ICM), l'Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN), l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), l'Instituto de Investigaciones Marinas (IIM), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM). Oceans+ integra també equips de recerca d'altres entitats, com ara la ICTS SOCIB, el centre científic i tecnològic de Ciència i tecnologia marina i alimentària AZTI i les Universitats de Vigo i Cadis.

La plataforma Oceans+ compta amb finançament de la Subdirecció General per a la Protecció del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Més informació: YouTube CSIC Comunicación

Font: CSIC Comunicación.