Boia a l'aigua! De l'espai exterior al Mediterrani

Us presentem "Boia a l'aigua! De l'espai exterior al Mediterrani", una iniciativa de l’Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) per donar a conèixer a la comunitat educativa el projecte científic FaSt-SWOT i la importància dels corrents marins. Aquest projecte està destinat a millorar la nostra comprensió dels corrents oceànics, combinant dades del nou satèl·lit de la NASA (SWOT) amb informació recollida, in situ, en campanyes oceanogràfiques al voltant de les Illes Balears.

"Boia a l'aigua" posa a disposició del professorat material per explicar a l'aula la importància de l'oceà i el paper dels corrents marins en la regulació del clima del planeta, en els processos essencials per al desenvolupament de la vida marina i en les qüestions de seguretat marítima. A més, la iniciativa convida al professorat i al seu alumnat a participar en el projecte FaSt-SWOT a través de l'apadrinament de fins a 20 boies superficials de deriva o drifters (en anglès) que l'equip científic utilitzarà en una de les seves campanyes oceanogràfiques el proper mes de maig. Les boies de deriva són instruments oceanogràfics essencials per conèixer els corrents marins, que suren i es desplacen amb els corrents mesurant variables com la temperatura, la pressió atmosfèrica i la posició.

Ja tenim les propostes guanyadores!

El dijous 4 de maig va acabar el termini per inscriure's a "Boia a l'aigua! De l'espai exterior al Mediterrani". A continuació, es pot consultar el llistat de centres educatius que s'han unit a l'aventura FaST-SWOT i les seves propostes:

Ágora Portals 3r i 4t ESO Adella i Perry Platypus
Bisbe Verger 1r ESO Bisbe Verger
CEIP Bartolomeu Ordines 6è Primària CONSELL 6È
CEIP El Terreno 5è Primària Blau Verd
CC Jesus Maria 2n ESO ET
CEIP Es Secar de la Real 5è i 6è Primària Tortuga llaüt
CEIP Gabriel Comas i Ribas 5è Primària MAR-T
CEIP Gabriel Janer Manila  5è Primària Planeta
CEIP Pere Cerdà 5è Primària Cofifú
CEIP Ses Bassetes 6è Primària Ses Bassetes
Cide 6è Primària Na piltrafa
Es Lledoner 5è Primària Suret
IES Binissalem 4t ESO Velella binissalemis
IES Joan Alcover 4t ESO A i B DOROTHEA BATE i ROSALIND FLANKLIN
IES Manacor 1r ESO IES Manacor
IES puig de sa font 4t ESO GASPAR FUSTER 
IES Sineu 1r ESO Posidònia 
Sant Vicenç de Paül de Manacor 5è Primària y 2n ESO En Vit i Na Catalineta
Santa Magdalena Sofia 4t ESO Gràtil
Ses Bassetes 5è Primària Bob Esponja

 

Termini tancat

Qui hi pot participar apadrinant una boia de deriva?

La iniciativa s'adreça a l'alumnat de 5è de primària a 4t de l'ESO dels centres d'educació primària i secundària de les Illes Balears.

La participació es farà per classe, mitjançant una persona representant: un professor o una professora. Podran participar-hi un màxim de 2 classes per centre educatiu.

Com participar?

És important llegir les bases de participació abans de fer la inscripció.

Cada classe escollirà un nom (màxim dues paraules) per una boia de deriva. Després, el professor o professora a càrrec haurà d'emplenar la inscripció per fer arribar la proposta de la classe a l'equip científic. Se seleccionaran, per ordre de registre, els 20 primers noms inscrits.

L’idioma escollit per a la participació pot ser castellà, català o anglès.

El termini d'inscripció i presentació de propostes és de l'11 d'abril al 4 de maig del 2023.

Les classes participants podran consultar l'estat de la seva inscripció en aquesta mateixa pàgina web, on s'aniran publicant les novetats del projecte.

Materials per a l'aula

Per entendre el context i potenciar el desenvolupament creatiu de l'activitat, "Boia a l'aigua" posa a disposició del professorat material didàctic, de descàrrega gratuïta:

A més, s'anima al professorat a projectar a l'aula aquest vídeo de la NASA, en el qual es mostra el moment en què va ser llançat el satèl·lit SWOT el passat desembre.

Què farà l'equip científic amb les propostes dels centres educatius?

Els 20 primers noms que rebi l'equip científic es faran servir per batejar les 20 boies de deriva que seran llançades a l'aigua durant la campanya FaSt-SWOT del 8 a l'11 de maig del 2023.

Serà a partir de llavors que cada classe podrà fer un seguiment en temps real de la seva boia apadrinada mitjançant el visor de boies de deriva de la ICTS SOCIB, una eina de visualització de la trajectòria de les boies.  

Cronograma​

  • De l'11 d'abril al 4 de maig: Inscripcions i recepció de propostes.
  • 5 de maig: Publicació de la relació de boies apadrinades pels centres escolars en aquesta pàgina web.
  • Del 8 a l'11 de maig: Inici de la segona campanya FaSt-SWOT i llançament de boies apadrinades.
  • A partir del 8 de maig i durant 2 mesos es podrà fer el seguiment de les boies apadrinades al visor de la ICTS SOCIB.

Què és el projecte FaSt-SWOT i quina és la seva missió

La NASA i el Centre National d'Études Spatiales (CNES per les sigles en francès), amb la contribució de l'Agència Espacial Canadenca i l'Agència Espacial del Regne Unit, van llançar el desembre de 2022 a l'espai el satèl·lit SWOT (Surface Water and Ocean Topography o Topografia oceànica i de les aigües superficials), que orbitarà al voltant de la Terra fins al 2026 per examinar l'aigua superficial del planeta. El satèl·lit, en la missió del qual participen investigadors i investigadores de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i de la ICTS SOCIB, proporcionarà per primera vegada en la història informació sobre més del 90% dels cossos d'aigua salada i dolça de la Terra (des de rius fins a oceans).

Uneix-te a l'aventura FaSt-SWOT! Participa i apadrina una boia de deriva