La ICTS SOCIB se suma a les celebracions del Dia Europeu dels Parcs inaugurant una exposició fotogràfica al Centre d’interpretació de Cabrera

Avui, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i el Centre d'interpretació del Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera han inaugurat l'exposició fotogràfica gratuïta “SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur”, amb motiu de la commemoració del Dia Europeu dels Parcs. Fins al 24 de novembre del 2023, aquesta exposició donarà a conèixer el paper de l’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT). L’Observatori TIAMAT és un projecte coordinat per l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC), la ICTS SOCIB i l'Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM), que compta amb el suport de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).

La ICTS SOCIB se suma a las celebraciones del Día Europeo de los Parques inaugurando una exposición fotográfica en el Centro de interpretación de Cabrera

El director de la ICTS SOCIB, Joaquim Tintoré, ha inaugurat l'exposició acompanyat per la directora del Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, Francesca López, i personal de la ICTS SOCIB i el Centre d’interpretació de Cabrera a la Colònia de Sant Jordi (Mallorca, Illes Balears).

L'exposició fotogràfica “SOCIB: Investiguem el mar, compartim futur” presenta TIAMAT, un projecte analitza els impactes derivats del canvi global als sistemes marins de la Xarxa de Parcs Nacionals i desenvolupa eines de seguiment i d’alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems utilitzant dades de satèl·lit disponibles des del 1982. TIAMAT incorpora la teledetecció a la investigació, l’anàlisi i l’avaluació permanent dels sistemes marins dels Parcs Nacionals. La finalitat última és possibilitar la creació d’un Observatori Marí per fer front al canvi climàtic al Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, el Parque Nacional Marítimo-Terrestre de Islas Atlánticas i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana.

A través de diversos panells fotogràfics, l'exposició també apropa els resultats científics de la ICTS SOCIB a tots els públics, tot fomentant la conscienciació ambiental marina i la cultura oceànica. A més de donar a conèixer les diferents plataformes d'observació de l'oceà i noves tecnologies, com ara els planadors submarins o gliders, que la ICTS SOCIB utilitza per a l'observació, la monitorització i l'obtenció de dades oceanogràfiques; i alguns dels projectes que duu a terme al Mediterrani per promoure la sostenibilitat real i efectiva de les Illes Balears.

El Dia Europeu dels Parcs se celebra cada 24 de maig amb l'objectiu de celebrar les Àrees Protegides a tot Europa.