L'ICTS SOCIB celebra la Setmana de la Ciència 2023

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa en la Setmana de la Ciència 2023 aquest novembre, a través de diverses activitats de divulgació per a tots els públics. És la gran cita anual de la divulgació científica que se celebra arreu d’Espanya amb l'objectiu d'apropar la ciència al públic de totes les edats, estimular l'interès per la ciència i la participació de la ciutadania en projectes científics.

La Setmana de la Ciència s’originà a França el 1991, quan el ministre francès d’Investigació Hubert Curien va decidir obrir per primera vegada al públic els jardins del ministeri per celebrar el desè aniversari de la seva creació, amb l'objectiu d'apropar la ciència parisenca i els seus protagonistes a la ciutadania. Aquest esdeveniment local va ser precursor de Sciences en fête (posteriorment Fête de la Science) que va adquirir caràcter nacional i periodicitat anual. Inspirada en aquest, des del 1993, cada any se celebra la Setmana Europea de la Ciència.

A Espanya, la Setmana de la Ciència i la Tecnologia se celebra des del 2001 amb activitats de divulgació a centres de recerca, parcs tecnològics, museus, universitats, etc. Les institucions i els centres de recerca posen en contacte directe la ciutadania amb els científics i les científiques, per conèixer els darrers avenços en ciència i les seves principals línies de recerca.

Programa d’activitats de l'ICTS SOCIB

Des de l'estrena d'un curt documental amb xerrada-col·loqui i un viatge científic a través d'un tren centenari que travessa la Serra de la Tramuntana, el programa de l'ICTS SOCIB per a la Setmana de la Ciència 2023 ofereix múltiples formats per a tots els gustos i les edats.

Dia 8 de novembre, a les 18 hores, a la sala de Seminaris de la seu de l’IMEDEA (CSIC-UIB), l'ICTS SOCIB i l’IMEDEA CSIC-UIB presentaran el curt documental “De l'espai al Mediterrani: Perseguint corrents marins”. Aquest treball és el resultat d'una sèrie de gravacions que van tenir lloc durant les dues campanyes oceanogràfiques del projecte FaSt-SWOT, a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB, i la missió del qual va consistir a prendre mesuraments de corrents oceànics a través d'instruments oceanogràfics autònoms, com són els planadors submarins o les boies de deriva amadrinadas per centres educatius de les Balears.

Després de la projecció, s'obrirà un espai de xerrada col·loqui presentada per Tona Pou i en la qual participaran part de l'equip científic de la missió —Ananda Pascual, Baptiste Mourre, Bàrbara Barceló-Llull, Benjamín Casas i Lara Díaz-Barroso— i el director del curt documental Nathan Siegel.

L'accés és obert i gratuït (sense reserva prèvia). Aforament limitat a 50 persones.

Dia 11 de novembre, en horari de 10-17:30, una vintena de científics i científiques de diverses institucions públiques de recerca a les Illes Balears s’han unit per dur a terme Ciència a tot tren, una proposta única que convida tots els públics a experimentar la ciència a través d’un viatge amb l’emblemàtic tren de Sóller.

En concret, l’investigador de l'ICTS SOCIB, Baptiste Mourre, al costat de científics i científiques d’altres centres de recerca, compartiran amb els passatgers del tren de fusta centenari els darrers avenços i coneixements a través d’una sèrie de microxerrades temàtiques, en un trajecte amb la serra de Tramuntana de fons. En arribar a Sóller, el públic tindrà l’oportunitat de visitar algun dels centres culturals i científics més rellevants de la zona, com són el Jardí Botànic de Sóller, el Museu Balear de Ciències Naturals i el Museu de la Mar al Port de Sóller. Les xerrades divulgatives continuaran en el trajecte de tornada a Palma.

L'esdeveniment està obert a persones de qualsevol edat que tinguin interès per la ciència, i ofereix una oportunitat perquè els participants coneguin la recerca que es desenvolupa a la seva regió de manera accessible i entretinguda.

(Entrades ja esgotades). Activitat completament gratuïta, encara que es requereix inscripció prèvia a través d'aquest formulari.

Aquesta activitat està organitzada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Delegació Institucional del CSIC a les Illes Balears, l’IMEDEA, CSIC-UIB i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), i compta amb la participació de l'ICTS SOCIB, el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC), la unitat territorial de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), l’Institut de Recerca Agroambiental i d’Economia de l’Aigua (INAGEA), i la Fundació Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa). Col·laboren: Ferrocarril de Sóller, S. A.; el MUCBO, que engloba el Jardí Botànic de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals; el Museu Marítim de Mallorca; i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació.