En el marc del projecte LIFE AdaptCalaMillor, la ICTS SOCIB imparteix tallers sobre canvi climàtic a Cala Millor per sensibilitzar i involucrar els més joves

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha organitzat diversos tallers de percepció del canvi climàtic a Cala Millor, en el marc del projecte LIFE AdaptCalaMillor. Els tallers s'han celebrat als cinc centres educatius dels municipis de Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, a més de quatre escoles d'estiu de la zona, involucrant 731 participants.

La ICTS SOCIB imparte talleres sobre cambio climático en Cala Millor para sensibilizar e involucrar a los más jóvenes

Aida Pericás, estudiant de doctorat a la ICTS SOCIB i membre del projecte LIFE AdaptCalaMillor, durant el taller de percepció del canvi climàtic al CEIP Punta de n’Amer.

Durant el 2023, la ICTS SOCIB ha dut a terme diversos tallers de percepció del canvi climàtic a quatre Centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP Punta de n'Amer, CEIP Sant Miquel, CEIP Jaume Fornaris i Talavull i CEIP Na Penyal) i un Institut d'Educació Secundària (IES Puig de Sa Font) dels municipis de Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera. A més, la ICTS SOCIB ha impartit tallers a les quatre escoles d'estiu de la zona (Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera, Sa Coma i Cala Millor). En conjunt, aquests tallers han involucrat fins a 731 participants d'entre 7 i 14 anys. L'objectiu central d'aquests tallers és sensibilitzar i incrementar la participació dels joves en el procés de presa de decisions per seleccionar i prioritzar les estratègies d'adaptació al canvi climàtic a la platja de Cala Millor.

A través d'enquestes multiresposta, els participants han compartit els seus pensaments, preocupacions i visions sobre el canvi climàtic i els seus efectes a Cala Millor. Aquesta activitat no només ha permès recopilar dades valuoses, sinó que també ha cultivat una comprensió més profunda de la consciència ambiental de l'alumnat de primària i secundària. A més, mitjançant el “Joc de les fotografies", els i les participants han viatjat en el temps, explorant imatges històriques de Cala Millor, estimulant així converses sobre els canvis a l'entorn i els impactes d'esdeveniments climàtics extrems.

“Des de la ICTS SOCIB impulsem accions que promoguin la participació d'una societat compromesa i informada als municipis de Cala Millor, amb la finalitat que s'involucri activament en un procés de presa de decisions obert per seleccionar i prioritzar estratègies d'adaptació al canvi climàtic, tenint en compte les necessitats i demandes socials”, ha destacat Aida Pericás, estudiant de doctorat a la ICTS SOCIB i membre del projecte LIFE AdaptCalaMillor. En aquest sentit, durant aquest període, la ICTS SOCIB s'ha reunit també amb quatre associacions locals (Associació de la Tercera Edat de Son Carrió, Associació de Jubilats i Pensionistes de Cala Millor, Associació de la Tercera Edat de Son Servera i Associació de Famílies d'Alumnes del CEIP Sant Miquel a Son Carrió), amb la participació d'un total de 29 persones. A més a més, 44 representants d'administracions públiques locals, insulars i autonòmiques han estat entrevistats. Aquestes reunions i entrevistes tenen com a objectiu la implicació de les parts interessades des del començament del projecte. 

A futur, a més d'implicar més centres educatius de primària i secundària, associacions locals i representants d'administracions públiques, “aquest tipus d'accions s'ampliaran també al sector turístic, fent partícips d'aquestes enquestes i reunions tant als turistes que visiten la zona, com a empleats i empleades del sector turístic de Cala Millor”, ha assenyalat Aina García, tècnica de transferència i innovació a la ICTS SOCIB i membre del projecte LIFE AdaptCalaMillor.