Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència 2024 a la ICTS SOCIB

Com cada any, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa en les celebracions del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra aquest diumenge 11 de febrer. Amb l'objectiu de visibilitzar el seu treball, fomentar vocacions científiques i tecnològiques, i posar en valor el paper de les dones en les ciències marines, les investigadores i les tècniques de la ICTS SOCIB han preparat diverses iniciatives per a aquest dia.

Día Internacional de las Mujeres y las Niñas en la Ciencia 2024 en la ICTS SOCIB

Integrants de l'equip de dones que treballa actualment a la ICTS SOCIB.

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència va ser establert el 2015 per l'ONU, en reconeixement al paper clau que tenen les dones en la comunitat científica i tecnològica. Aquesta celebració dona suport a les dones científiques i promou l'accés de les dones i les nenes a l'educació, la capacitació i la investigació en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques. En aquesta ocasió, l'11 de febrer, destaca la necessitat d'impulsar la diversitat en recerca, incloent-hi noves perspectives, talent i creativitat. “Les dones i les nenes tenen un paper decisiu a les comunitats científiques i tecnològiques i s'ha de reforçar la seva participació”, destaca l'ONU.

Activitats 11F de la ICTS SOCIB

A partir del 9 de febrer, la ICTS SOCIB convida a “conèixer les oceanògrafes d'ahir i d'avui” amb la nova edició d'aquest Kahoot!, en castellàcatalà i anglès. Aquest joc en línia educatiu i gratuït està destinat a l'alumnat de secundària (i al públic en general) i proposa conèixer jugant la importància del paper de la dona en l'oceanografia i l'estudi de l'oceà. El Kahoot! fa un repàs per la història de les dones en l'oceanografia, des de la primera i única dona que va fer la volta al món a l'època de les grans exploracions, Jeanne Baret (1740-1807), fins a les heroïnes de la conservació de l'oceà dels nostres dies, que treballen en centres com la ICTS SOCIB.

A més, des del i fins al 23 de febrer, i en sintonia amb la iniciativa ciutadana 11defebrero, les investigadores i les tècniques de la ICTS SOCIB imparteixen xerrades als centres educatius de les Illes Balears, amb l'objectiu de fomentar les vocacions científiques implicant a la comunitat educativa en aquesta commemoració.

Aina García, tècnica en Transferència de Coneixement i Innovació, i Aida Pericás, investigadora predoctoral, han visitat l'alumnat de 5è i 6è de primària del CEIP Mestre Guillem Galmés, en el marc del projecte LIFE AdaptCalaMillor, el 2 de febrer. A més de posar en valor el paper de les investigadores i les tècniques en ciències marines, en aquest taller, l'alumnat ha compartit els seus pensaments, preocupacions i visions sobre el canvi climàtic i els seus efectes a Cala Millor.

El 6 de febrer, Aina García ha visitat també l'alumnat de 1r d'ESO del Col·legi Aula Balear per impartir el taller “Descobrint el poder de la divulgació científica: explora i inspira't!”, on ha donat a conèixer l'Observatori TIAMAT. A més, el 12 de febrer n'Aina visitarà l'alumnat de 3r de primària d'aquest mateix centre per impartir el taller “Navegant pel món científic: les aventures de TIAMAT i la flotabilitat”. Totes dues propostes pretenen explorar el fascinant món de la ciència amb perspectiva de dona.

El 9 de febrer, Lara Díaz, tècnica de Plataformes Lagrangianes, Guiomar López, responsable de la instal·lació de Radars Costers d'Alta Freqüència, Carla Chevillard, científica de Dades Oceanogràfiques, i Emma Reyes, responsable de l'Àrea Científica, visitaran l'alumnat de 1r i 2n d'ESO del col·legi Santo Tomás de Aquino - Liceo Santa Teresa de Jesús. En aquest taller, donaran a conèixer la circulació general dels corrents marins al Mediterrani, i les diferents maneres d'observar i de monitoritzar els corrents amb diferents plataformes d'observació (boies de deriva superficials, perfiladors de deriva autònoms i radars costaners d'alta freqüència).

Finalment, el 23 de febrer, Elena Sánchez, investigadora en processos costaners, Aida Pericás i Lara Díaz, visitaran l'alumnat de 1r de secundària de l'IES Inca amb l'objectiu d'apropar la seva feina i despertar vocacions entre l'alumnat amb el taller “Coneix a les oceanògrafes de la ICTS SOCIB”.

A més, des de la ICTS SOCIB, es continuen distribuint recursos i materials educatius per animar les joves a dedicar-se a aquesta professió, incloent-hi la làmina per pintar i retallar “Quina oceanògrafa vols ser?” destinada al públic infantil, el vídeo “Ana, una oceanògrafa del segle XXI” per a tots els públics i la infografia “Oceanògrafes, les científiques que estudien l'oceà”.

Totes les activitats organitzades per la ICTS SOCIB, així com per les diverses institucions científiques de les Illes Balears, es poden consultar a través del web de la iniciativa 11fbalears.org i amb el hashtag #11FBalears.