Fòrum Transfiere 2024 destaca el paper crucial de les ICTS oceàniques en la presa de decisions

En el marc del Fòrum Transfiere 2024, celebrat a Màlaga del 20 al 22 de març, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) va posar en relleu la importància de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) oceàniques en la generació i l'aplicació de dades, productes i serveis marins. Aquest esdeveniment, que va servir com un punt de trobada per dialogar sobre com aquests recursos donen suport a la presa de decisions crítiques en diversos sectors, va subratllar la rellevància de la investigació oceànica per al futur sostenible del nostre planeta.

La sessió titulada “El paper de les ICTS oceàniques: dades, productes i serveis en suport a la presa de decisions” va comptar amb la participació de Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB, i Eric Delory, responsable de l'Observatorio ICTS Plataforma Oceánica de Canarias (PLOCAN). Ambdós ponents, mitjançant un format de diàleg interactiu, van compartir els seus coneixements i experiències en el camp de l'oceanografia.

Els temes tractats van abastar des de la missió i els objectius d'institucions com PLOCAN i SOCIB, fins a l'ús de tecnologies innovadores per a la recopilació i la gestió de dades oceàniques. S'exploraren les aplicacions pràctiques d'aquestes dades en la presa de decisions, la col·laboració entre ICTS i altres entitats de recerca i els reptes actuals i futurs en el camp de l'oceanografia.

Un aspecte destacat va ser la discussió sobre l'ús de bessons digitals de l'oceà per fer front als reptes del canvi climàtic, emfatitzant la importància de la col·laboració interdisciplinària i l'accés obert a la informació. La sessió va concloure amb consells per inspirar futures generacions a contribuir al camp de l'oceanografia i les ciències marines.

El Fòrum Transfiere 2024 ha demostrat ser un esdeveniment clau per a la promoció del coneixement i la innovació en recerca, destacant el paper crucial de les ICTS oceàniques en la promoció d'un futur sostenible per als nostres oceans, amb la contribució de Joaquín Tintoré i Eric Delory com ponents destacats.