La ICTS SOCIB participa en les XVII Jornades Espanyoles d'Enginyeria de Costes i Ports a Eivissa

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) participa activament en les XVII Jornades Espanyoles d'Enginyeria de Costes i Ports. Aquesta trobada se celebra a Eivissa els dies 8 i 9 de maig de 2024 i reuneix experts i expertes nacionals i internacionals en un espai dedicat a la sostenibilitat i la gestió tècnica avançada de les zones costaneres.

Des del seu inici el 1992, aquest esdeveniment biennal s'ha consolidat com un punt de trobada fonamental pel sector de l'enginyeria marítima. L'edició del 2024 s'ha inaugurat al Palau de Congressos de Santa Eulàlia del Riu amb la intervenció del director de la ICTS SOCIB i membre del Comitè Organitzador Local, Joaquín Tintoré, que ha començat l'esdeveniment.

La ICTS SOCIB participa en las XVII Jornadas Españolas de Ingeniería de Costas y Puertos en Ibiza

Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB i membre del Comitè Organitzador Local, durant la seva intervenció en la inauguració de les XVII Jornades Espanyoles d'Enginyeria de Costes i Ports.

El programa de les jornades aborda una varietat de temes crítics, des de la infraestructura portuària fins a la gestió i la protecció del litoral, a través de ponències i sessions de pòsters. La conferència ofereix un enfocament multidisciplinari amb la participació d'administracions públiques, autoritats portuàries, consultores, empreses constructores, centres de recerca i desenvolupament i universitats, ressaltant la importància de la col·laboració intersectorial en la gestió de les costes.

Entre els esdeveniments destacats del programa, avui, dimecres 8 de maig, Joaquín Tintoré, director del SOCIB, modera la sessió "Clima Marítimo II" a la Sala 4, que té lloc de 11.40 a 13.40 hores. Entre les 12:20-12:40 h, aquesta sessió compta amb la participació de Mélanie Juza, investigadora de la ICTS SOCIB, qui presenta "TIAMAT: un observatori marí per al canvi climàtic als parcs nacionals". Paral·lelament, a la Sala 5, s'aborda l'adaptació de les platges urbanes al canvi climàtic en el marc del projecte LIFE AdaptCalaMillor, amb una presentació a càrrec d'Aida Pericàs-Palou, investigadora predoctoral de la ICTS SOCIB. Posteriorment, de 18.00 a 18.20 hores, a la Sala 4, Àngels Fernández-Mora, responsable de la instal·lació de Monitorització de Platges de la ICTS SOCIB, exposa ONA Toolbox, un prototip de bessó digital per a la gestió d'inundacions costaneres i erosió de platges. Simultàniament, a la Sala 5, Elena Sánchez García, investigadora de la instal·lació de Monitorització de Platges, discuteix sobre la monitorització i la gestió democratitzada de les platges, exposant l'impacte i les aplicacions de CoastSnap Balears, a la sessió de "Monitoritzación de la costa".

El dijous 9 de maig, de 10.20 a 10.40 hores a la Sala 5, es durà a terme la sessió "GIZC y MSP". Aquesta inclourà una anàlisi sobre la capacitat de càrrega nàutica diària i risc de saturació a zones de fondeig, a càrrec d'Aina García Gómez, tècnica de Transferència de Coneixement a la ICTS SOCIB. Aquesta sessió se centrarà en les estratègies i les solucions innovadores per a la gestió sostenible d'espais marítims altament freqüentats.

Aquestes jornades representen una oportunitat única per a l'intercanvi de coneixements i experiències en el camp de l'enginyeria costanera i portuària, subratllant la importància de la planificació i la gestió sostenible de les zones costaneres en el context de reptes ambientals globals i locals.

Consultar les presentacions i pòsters de la ICTS SOCIB

Més informació