La ICTS SOCIB presenta les eines de l'Observatori TIAMAT: informació continuada i actualitzada sobre l'estat del mar a la Xarxa de Parcs Nacionals

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha presentat, durant el XX Congreso de la Asociación Española de Teledetección (AET 2024), una sèrie d'eines d'accés obert i gratuït que proporcionen informació contínua i actualitzada sobre l'estat del mar i la seva variabilitat al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, el Parque Nacional Marítimo-Terrestre de las Islas Atlánticas de Galicia i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana.

Figura: Mapa batimètric del litoral espanyol destacant les Islas Atlánticas de Galicia, Cabrera a les Illes Balears i Doñana al Golf de Cadis. Font: Observatori TIAMAT.

El desenvolupament d'aquestes eines ha estat un esforç conjunt de l'Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC), la ICTS SOCIB i l'Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM-CSIC), en el marc de l'Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT), finançat per l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquest esdeveniment coincideix amb la celebració del Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny, subratllant la importància de la conservació marina a nivell global.

Suport a la presa de decisions basades en el coneixement

Organitzat per l'ICMAN-CSIC i la Universidad de Cádiz, del 4 al 7 de juny, el programa del congrés AET 2024 ha inclòs el treball liderat per Mélanie Juza, investigadora de la ICTS SOCIB i responsable del desenvolupament de les eines de l'Observatori TIAMAT. Aquestes eines de seguiment i alerta davant d'esdeveniments oceànics extrems utilitzen dades de satèl·lit disponibles des de 1982, permetent monitoritzar de forma contínua els sistemes naturals marins de la Xarxa de Parcs Nacionals per obtenir dades de temperatura, clorofil·la, nivell del mar i altres variables oceàniques essencials.

Durant la presentació, Juza ha destacat que aquesta tecnologia facilita la vigilància constant i la resposta immediata a esdeveniments extrems com les onades de calor marines, a més d'informar la planificació a mitjà i llarg termini davant del canvi global. D'aquesta manera, aquestes eines donen suport a la presa de decisions en la gestió sostenible basades en el coneixement, així com la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes marins als Parcs Nacionals.

Gabriel Navarro, investigador a l'ICMAN-CSIC i líder del projecte, ha assenyalat que les necessitats i les funcionalitats d'aquestes eines s'han definit sota un enfocament participatiu en el marc d'un Panell de Consulta, que involucra agents i col·lectius que aporten les seves percepcions, inquietuds i possibles solucions.

Sobre l'Observatori TIAMAT

L'Observatori TIAMAT analitza els impactes del canvi global en els sistemes marins de la Xarxa de Parcs Nacionals, desenvolupant eines de seguiment i d'alerta davant d'esdeveniments oceànics extrems. Integrant la teledetecció en la investigació i l'avaluació dels sistemes marins, TIAMAT es posiciona com una iniciativa clau en la creació d'un Observatori Marí contra el canvi climàtic als Parcs Nacionals Marítim-Terrestres de l'Arxipèlag de Cabrera, Islas Atlánticas de Galicia i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana. El Projecte 2715/2021 (Observatori TIAMAT) està finançat per l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Recursos educatius en accés obert

Com a part del seu compromís amb l'educació i la conscienciació pública, l'Observatori TIAMAT ha desenvolupat una sèrie de jocs d'aprenentatge gratuïts i en accés obert, destinats a la comunitat educativa i al públic en general. Aquests recursos estan especialment dissenyats perquè els estudiants de secundària aprofundeixin en la comprensió del canvi global i la conservació dels Parcs Nacionals. A través de la plataforma Kahoot!, els jocs (en espanyol)  "El Observatorio TIAMAT y los Parques Nacionales ante el cambio global I. Ciencia" i "El Observatorio TIAMAT y los Parques Nacionales ante el cambio global II. Ecosistemas" proporcionen una experiència educativa enriquidora i accessible. 

Aquests materials, a més d'informar del paper dels Parcs Nacionals davant del canvi climàtic, tenen com a objectiu inspirar les generacions futures a protegir i conservar el medi marí.