Formació

La Càtedra del Mar Iberostar premia dos treballs de fi de grau vinculats a pràctiques a la ICTS SOCIB

L'acte de lliurament dels premis va tenir lloc el 25 de juny del 2025, a l'edifici Son Lledó de la UIB.

main image - La Càtedra del Mar Iberostar premia dos treballs de fi de grau vinculats a pràctiques a la ICTS SOCIB
3 de juliol de 2025
Fotografia: Persones guardonades en la convocatòria 2025 de la Càtedra de la Mar Iberostar, que ha concedit 11 ajuts a projectes destacats d’investigació i conservació marina. Font: Càtedra de la Mar Iberostar.

La Càtedra de la Mar Iberostar, impulsada per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Iberostar, ha reconegut, en la seva sisena edició, el talent de José David Pérez Cañellas i Josep Oliver Sansó. Tots dos estudiants del Grau en Enginyeria Informàtica de la UIB, van realitzar els seus Treballs de Fi de Grau (TFG) en el marc d’unes pràctiques extracurriculars al Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB). Durant la seva estada, van aplicar tècniques d’intel·ligència artificial per al processament d’imatges. Els dos projectes, centrats en la recerca marina i la monitorització costanera mitjançant tecnologies emergents, han estat guardonats amb el premi de la Càtedra de la Mar Iberostar en la categoria de TFG.

L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc el 25 de juny de 2025, a l’edifici Son Lledó de la UIB, en un esdeveniment que va reunir representants de la universitat, centres de recerca, administracions públiques i del sector hoteler, i que va posar en valor la recerca com a motor per a la conservació del medi marí i l’adaptació al canvi climàtic.

Recerca aplicada a l'entorn costaner

Durant la seva estada a la instal·lació de Monitorització de Platges de la ICTS SOCIB, José David Pérez Cañellas va desenvolupar el treball “Detección y segmentación de bermas de Posidonia oceanica en imágenes”. En aquest projecte, va aplicar tècniques avançades de visió per computador i processament d’imatges per detectar de manera automatitzada les acumulacions de restes de posidonia a les platges, utilitzant 3286 imatges de platges de les Illes Balears captades per sistemes de videomonitorització. Aquestes formacions tenen un paper ecològic important i el seu estudi contribueix a millorar la gestió i la conservació d’aquests entorns litorals.

Per la seva banda, Josep Oliver Sansó també va treballar a la instal·lació de Monitorització de Platges en el desenvolupament d’un sistema de detecció automatitzada de la línia de costa mitjançant intel·ligència artificial, utilitzant models d’aprenentatge profund aplicats a imatges recopilades a través de la iniciativa de ciència ciutadana CoastSnap, basada en fotografies preses per persones usuàries des de punts fixos a les platges amb els seus telèfons mòbils. El seu TFG, titulat “Monitorització costanera mitjançant intel·ligència artificial: detecció de la línia de costa”, s’emmarca en els esforços del SOCIB per avançar en eines digitals per al seguiment del litoral, clau per avaluar els impactes del canvi climàtic i els episodis meteorològics extrems sobre la costa balear. A més, aquest treball ha estat reconegut amb el Premi Càtedra de la Insularitat 2025 i amb el Premi als Treballs de Fi de Grau de l'Escola Politècnica Superior, impulsats per la UIB i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB).

Tots dos treballs han comptat amb l’acompanyament i la tutoria del personal tècnic i científic de la instal·lació de Monitorització de Platges, incloent-hi els investigadors Jesús Soriano-González i Elena Sánchez-García, i la responsable de la instal·lació, Àngels Fernàndez-Mora. Representen un exemple de transferència de coneixement i formació especialitzada en un context de recerca real, contribuint a capacitar les noves generacions en ciència marina aplicada.

Impuls a la formació i a la innovació

Els premis de la Càtedra de la Mar Iberostar reconeixen cada any els millors treballs de fi de grau, fi de màster, projectes de recerca i tesis doctorals vinculats a la conservació marina. En aquesta edició, s’han atorgat 11 ajudes i premis que reforcen el compromís d’aquesta iniciativa amb l’excel·lència científica, la innovació i la sostenibilitat dels ecosistemes marins i costaners.

Des de la ICTS SOCIB, “celebrem aquest reconeixement a la feina i la dedicació de José David Pérez i Josep Oliver, i renovem el nostre compromís amb la formació de joves investigadors i l’impuls de tecnologies capdavanteres per observar, entendre i protegir el mar Mediterrani”, assenyala Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB.