SOCIB llança la seva nova instal·lació de Teledetecció Satel·litària per a l'observació contínua de l'oceà i la costa

main image - SOCIB llança la seva nova instal·lació de Teledetecció Satel·litària per a l'observació contínua de l'oceà i la costa
22 de maig de 2025
La instal·lació, creada a finals de 2024, reforça la capacitat de monitorització del medi marí amb aplicacions basades en dades satel·litàries. Es posiciona com un pilar estratègic per al desenvolupament de bessons digitals de l’oceà, fonamentals per dissenyar solucions davant el canvi climàtic. Imatge: El satèl·lit Sentinel-2 de Copernicus en òrbita. Font: Copernicus EU, ESA. 

El Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) ha posat en marxa una nova instal·lació científica dedicada a la teledetecció satel·litària, amb l'objectiu de processar i analitzar dades satel·litàries que permetin una monitoratzació sistemàtica i a llarg termini de l'oceà i les zones costaneres. Aquesta instal·lació suposa un avenç estratègic per entendre la variabilitat i els canvis que experimenta el medi marí, incloent-hi fenòmens extrems com les onades de calor marines i tendències a llarg termini com l'escalfament de l'oceà i l'augment del nivell del mar. Accedeix a la pàgina de la instal·lació de Teledetecció Satel·litària per conèixer en detall el seu objectiu, capacitats, aplicacions, col·laboracions i l'equip que la conforma.

Aquesta instal·lació processa i analitza variables oceàniques i costaneres essencials —com la temperatura superficial del mar, la salinitat, el color de l'oceà, el nivell del mar, els corrents i els vents superficials—, així com indicadors derivats, mitjançant la combinació de productes satel·litaris del Servei Marí de Copernicus, entre altres, juntament amb observacions multiplataforma i modelització numèrica. “La combinació de dades in situ, de teledetecció i de models de predicció ha estat un dels eixos centrals de l'activitat del SOCIB des dels seus inicis. Actualment, treballem per reforçar aquesta línia, centrant els esforços en la integració d’aquestes dades per al desenvolupament de bessons digitals de l'oceà”, destaca Mélanie Juza, científica i responsable de la instal·lació de Teledetecció Satel·litària a SOCIB. Així mateix, s’avança en la incorporació de nous productes derivats d’imatges satel·litàries per monitoritzar variables de rellevància regional a les zones costaneres de les Illes Balears, com la qualitat de l'aigua, la batimetria o l'extensió de les praderies de fanerògames marines.

“Amb aquesta instal·lació, avancem més cap a una observació integrada, coordinada i orientada a les necessitats de la societat, aportant informació clau per a una gestió sostenible de l'oceà”, assenyala Juza. “Aquesta infraestructura és també un pilar fonamental per al desenvolupament de prototips regionals de bessons digitals de l'oceà, que permeten simular i visualitzar-ne l’evolució amb més precisió i aportar solucions davant el canvi climàtic”, afegeix.

Entre les seves aportacions, la instal·lació impulsa el desenvolupament d'aplicacions interactives com “Sub-regional Mediterranean Marine Heatwaves”, que permet seguir en temps real l'evolució de les onades de calor marines, o l’“Observatori TIAMAT”, centrat en el seguiment de variables oceàniques en parcs nacionals. Aquestes eines ofereixen informació contínua, actualitzada i a diferents escales espacials i temporals. “La incorporació d’imatges satel·litàries d'alta resolució facilitarà la generació de dades específiques per al Mediterrani occidental i per a zones costaneres prioritàries, com les Balears. Això millorarà la precisió en indicadors com la qualitat de l'aigua, clau per als bessons digitals de l'oceà”, explica Juza.

Aquesta nova instal·lació s'emmarca en la visió estratègica del SOCIB d’oferir observació marina d’avantguarda, enfortint la seva xarxa de plataformes tecnològiques i el seu compromís amb la generació de coneixement útil i obert. “La instal·lació de Teledetecció Satel·litària reforça la nostra capacitat d'observació de l'oceà des de l'espai, complementant altres infraestructures com els gliders, els flotadors Argo, les boies o el vaixell oceanogràfic. És una eina fonamental per avançar en el desenvolupament de bessons digitals de l'oceà i reforçar la presa de decisions basades en la ciència davant el canvi climàtic”, conclou Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB.