Imatge: El satèl·lit Sentinel-2 de Copernicus en òrbita. Font: Copernicus EU, ESA.

La instal·lació de Teledetecció Satel·litària de la ICTS SOCIB permet una monitorització sistemàtica i a llarg termini de l’oceà i la costa. Aquesta instal·lació facilita l’accés a variables oceàniques essencials (com ara la temperatura superficial del mar, la salinitat, el color de l’oceà, el nivell del mar, els corrents i els vents superficials), així com a indicadors clau (per exemple, les onades de calor marines).

A partir de la combinació de productes satel·litaris del Servei Marí de Copernicus amb observacions multiplataforma i models, la instal·lació desenvolupa aplicacions que ofereixen informació contínua i actualitzada sobre l’estat de l’oceà, la seva variabilitat i els canvis que experimenta, des d’esdeveniments extrems fins a variacions observades en les darreres dècades.

Així mateix, s’està avançant en la integració de productes addicionals derivats d’imatges de missions satel·litàries d’Observació de la Terra, amb l’objectiu de monitoritzar variables de rellevància regional a les zones costaneres de les Illes Balears, com la qualitat de l’aigua, la batimetria i l’extensió de les praderies de fanerògames marines.

En conjunt, la instal·lació de Teledetecció Satel·litària reforça la capacitat de monitorització, visualització i comprensió de l’oceà, contribuint al desenvolupament de prototips regionals de bessons digitals i a solucions basades en la ciència per a l’adaptació al canvi climàtic.

Des de l’espai: Monitorització contínua de l’oceà i la costa

La instal·lació de Teledetecció Satel·litària permet el seguiment continu i a llarg termini de fenòmens oceànics i costaners crítics, com les onades de calor marines i l’augment del nivell del mar. Mitjançant el processament de dades satel·litàries, la instal·lació facilita la comprensió dels canvis a l’oceà i a la costa, proporcionant informació valuosa per a la gestió del medi marí.

Aquestes dades donen suport a la comunitat científica, als gestors ambientals i a altres professionals en la presa de decisions informades, ajudant a protegir i gestionar els ecosistemes marins i costaners.

Saber-ne més

Accedir a les aplicacions de la instal·lació de Teledetecció Satel·litària

Ofrecemos aplicaciones basadas en datos satelitales que permiten monitorizar, visualizar y analizar variables oceánicas y costeras, incluyendo la temperatura superficial del mar, el nivel del mar, las corrientes oceánicas y la calidad del agua. Estas herramientas facilitan la monitorización de fenómenos como las olas de calor marinas y apoyan la toma de decisiones para la gestión del medio marino.

Sub-regional Mediterranean Sea Indicators

Aplicació web que mostra indicadors oceànics clau sobre l’estat i la variabilitat del mar Mediterrani, com la temperatura, la salinitat i el nivell del mar, a escala subregional i en diferents escales temporals.

Sub-regional Mediterranean Marine Heatwaves

Aplicació web que permet explorar les onades de calor marines al mar Mediterrani, des de la detecció d’esdeveniments en temps real fins a les variacions a llarg termini de les seves característiques.

TIAMAT Observatory

Aplicació web que ofereix el seguiment de l’estat i la variabilitat oceànica en diferents escales temporals als Parcs Nacionals amb sistemes marins, visualitzant variables com la temperatura, la salinitat, la clorofil·la, el nivell del mar i la qualitat de l’aigua.

SOCIB Satellite Imagery

Aplicació web que processa dades oceàniques de productes satel·litaris, generant informació sobre l’estat del Mediterrani occidental, en suport a campanyes oceanogràfiques.

Busques més eines de dades?

La ICTS SOCIB desenvolupa eines per a l’accés, la visualització, la descàrrega, la gestió i l’anàlisi de les dades meteoceàniques. Explora el catàleg complet de les eines disponibles.

Veure totes les eines

Xarxes de col·laboració

La instal·lació de Teledetecció Satel·litària de la ICTS SOCIB col·labora estretament amb programes internacionals i europeus, així com amb xarxes científiques i tecnològiques a escala europea, nacional i regional. Aquestes col·laboracions reflecteixen el compromís del SOCIB amb una observació integrada, coordinada i orientada a les necessitats de la societat. A més, manté aliances amb altres entitats públiques i privades que permeten connectar amb usuaris finals i entitats de gestió. Aquesta col·laboració optimitza l’observació oceànica i costanera, millorant els models predictius, reforçant l’impacte social de la ciència i donant suport a la presa de decisions informades sobre el medi marí.

Coneix les nostres instal·lacions

Repositori de Dades

Flota de Gliders

Vaixell Oceanogràfic

Plataformes Lagrangianes

Plataformes Fixes

Radar Costaner HF

Monitorizació de Platges

Teledetecció Satel·litària

Modelització i Predicció